13001 четения

30-годишен предприемач превръща квартална кръчма в дигитален хъб

Александър Иванов от В. Търново ръководи екип от 30 души и има амбиция да стане кмет на старата столица

 

АЛЕКСАНДЪР ИВАНОВ Е СРЕД ВДЪХНОВЯВАЩИТЕ МЛАДИ ЛИЧНОСТИ У НАС, който с енергия, хъс за развитие и неуморна работа успява да провокира всеки, до когото се докосне, да повярва в потенциала си. Предприемчивият търновец е създател и собственик на компанията за дигитален маркетинг CreateX Digital Agency, в която се трудят 30 души в два офиса – в София и в старата столица. Боляринът си поставя за цел да превърне областния град в дигиталния хъб на Северна България. Убеден е, че тази мисия ще е успешна и ще накара много хора да предприемат крачката да се върнат във Велико Търново, както самият той оставил живота в столицата. Категоричен е, че в родното му място има отлични перспективи, и прогнозира, че в следващите 10 години тук ще е налице подем на инвестициите и бизнес инициативите.

Александър е възпитаник на Старопрестолната гимназия по икономика, а след дипломирането продължил образованието си в Свищовската академия „Д. А. Ценов“, специалност „Финанси“. После следвал предприемачество във Флорида, САЩ, и накрая педагогика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Бил е част от програмата „Заедно с час“, в рамките на която му се отдала възможност да стане учител по информационни технологии в училище в село Челопеч, а след това се присъединил към екипа от преподаватели на Софтуерния университет SoftUni, създаден от друг прогресиращ търновец – Светлин Наков.

 

АЛЕКСАНДЪР ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ ЗАНИМАВА АКТИВНО С ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЕ

 

„На една лекция, на която бях в SoftUni, извадиха статистика, която беше много красноречива за мен и осъзнах накъде отива света. Всичко се дигитализира, цялата комуникация се случва в дигитално пространство. Реших, че ще посветя цялото си време и усилия върху това, защото потенциалът е огромен“, аргументира избора си на професия той.

Така създал компанията си. По думите му тя стартирала хибридно и в началото представлявала „шайка дигитални маркетолози, които нямат много опит“. Екипът поемал малки проекти и в първите две години по-скоро възприемали дейността си като полупрофесионално хоби. С времето ставали все по-добри в това, което правят, и неусетно вдигнали нивото. Сдобили се с офис в София и ангажиментите завалели.

„Компанията започна да се развива, започнахме да подписваме договори за по-дълъг период, което ни даде стабилност. Появи се нужда от офис, колективът ни се увеличи с още хора, дойдоха повече ангажименти и в последните 2 години имаме огромен бум. Налице е сериозен растеж на компанията, вече сме 30 души и работим с над 60 компании от страната и чужбина“, сподели Александър.

Александър по време на лекция пред студенти в SoftUni.

ЕКИПЪТ МУ ОСИГУРЯВА НА ФИРМИТЕ КЛИЕНТИ НАЙ-ДОБРОТО ВИРТУАЛНО ПРИСЪСТВИЕ И ИМИДЖ В ДИГИТАЛНАТА СФЕРА. Твърди, че Faceboоk и Google са най-съвършените методи за маркетинг и в условия на пандемия целият свят се е прехвърлил във виртуалното пространство, а реалността станала второстепенна. Използвайки тези канали и уменията на дигиталните маркетолози, различните компании могат да достигнат до все повече потребители и да рекламират успешно продуктите си.

Преди година 30-годишният предприемач отворил офис на CreateX Digital Agency във Велико Търново. Купил помещението, което преди това ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ използвал за книговезница, ремонтирал го и стартирал дейност точно в началото на извънредното положение. Начинанието му потвърдило сентенцията, че в кризата се раждат възможности, и още в първите дни клиентите започнали буквално да чукат на вратата. Предприемачът споделя, че сред местните фирми, с които работи, са „Захарни заводи“, GO GRILL, компании под шапката на Sopharma и т.н.

„Аз винаги съм знаел, че ще се върна във Велико Търново. Имам визия за 30 години напред. При всички случаи аз намирам целия смисъл на света в това да продължа живота си в родния си град. Част от работещите в компанията се върнаха от Великобритания, други искаха да емигрират и да учат в чужбина, но благодарение на работата, останаха и са щастливи, че са тук, близо до семействата си. ИСКАМ ДА ДОКАЖА, ЧЕ В ПРОВИНЦИЯТА МОГАТ ДА СЕ СЛУЧВАТ МОДЕРНИ БИЗНЕСИ, които да носят голяма добавена стойност на организации и това да бъде начало на ренесанс за провинцията. Време е хората да се връщат по родните си места, да работят желаните професии и да бъдат достойно възнаградени за труда си“, категоричен е той.

Именно в тази връзка Александър предприема провеждането на безплатни курсове по дигитален маркетинг в старата столица. Компанията му спечелила проект на „Работилница за гражданска инициатива“, който е финансиран от Iceland, Liechtenstein Norway grants. В рамките на няколко дни желаещите да усвоят знания в тази сфера ще преминат интензивно обучение, след което съвсем спокойно могат да стартират стаж и да започнат работа. Капацитетът на курсовете е 40 души, а петима от тях след това ще бъдат наети в CreateX Digital Agency.

„Обученията ще се провежда в кв. „Бузлуджа“, в бившата кръчма „Болярка“, която превърнахме в дигитален хъб, което е много готино, защото виждаш как един бизнес е умрял и се събужда с ново начало. Там беше моята първа работа като барман. В момента правим мястото наш офис, там ще обучаваме и ще можем да растем до 50 души.“

Курсовете започват на 5 май и приключват на 21 май, записването е до 24 април. Вече има над 20 кандидати.

УСПОРЕДНО С ТОВА АЛЕКСАНДЪР ПРОДЪЛЖАВА И С ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ СИ АНГАЖИМЕНТИ. Води онлайн часове на децата в училището в Челопеч, в първата частна гимназия в София и в SoftUni. Споделя, че започва партньорство и с НВУ „Васил Левски“, където тепърва ще прави обучения на студентите там.

На въпроса как вижда себе си след 20 години, отговаря откровено – „Като кмет на старата столица“.

„Много неща трябва да се случат тук, мисията ни е да градим дигитален Търновград, а след като го изградим, трябва и политически да се намесим, защото е редно да помогнем да просперира. Като управник, ще искам да задържа младите хора тук и ще направя всичко по силите си да им дам това, от което имат нужда, за да останат. Ще помогна за развитие на екосиситема за дигитални бизнеси и ще се постарая да направя града още по-добро място за бизнес. Велико Търново има много позитиви, но може да е още по-силен на бизнес ниво.Чисто логистично, тъй като сме в центъра на страната, може да извлечем много ползи.

АЛЕКСАНДЪР ПРИЗОВА МЛАДИТЕ ХОРА ДА НЕ БЪДАТ АПАТИЧНИ КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ В СТРАНАТА. Убеден е, че резултатите от парламентарните избори показват, че най-накрая се отърсваме от 30-годишен преход и можем спокойно да погледнем към бъдещето.

„Голямо щастие е за всички да се наблюдава това разклащане на статуквото, тази свежа кръв и начало. Преди изгрев е най-тъмно и смятам, че това ни предстои, ще ни е тъмно известно време, докато се покаже слънцето. Ще имаме политически кризи и тежки моменти, много его трябва да бъде преглътнато, много висш дух и морал трябва да бъдат показани. Това е началото на периода ни за просперитет“, допълва той.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “30-годишен предприемач превръща квартална кръчма в дигитален хъб

  • 16.04.2021 в 10:06
    Permalink

    Софтуни е фирма, а не университет! Съответно клиентите на фирмата не могат да бъдат наричани студенти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *