Израел е близо до постигането на колективен имунитет срещу Covid-19

Израел е близо до колективен имунитет срещу Covid-19, смятат лекарите в страната.

Групов имунитет се постига чрез преболедуване или ваксинация. За коронавируса се смята, че прагът, след който има колективен имунитет е 65-70% от населението да бъде обхванато от ваксинация или да е преболедувало.

В Израел повече от половината население вече е ваксинирано. Имунизацията е обхванала 5,3 млн. души, а регистрираните случаи на коронавирус в страната са още 830 000, което също би трябвало да осигури някакъв естествен имунитет към заболяването.

Според проф. Еял Лашем, директор на най-голямата болница в Израел, единственото обяснение за продължаващото намаляване на новите случаи на заболяването е колективния имунитет.

„Наблюдаваме устойчив спад на случаите дори при разхлабване на противоепидемичните мерки. Това ни казва, че ако един човек се зарази, повечето хора около него вече са или ваксинирани, или преболедували“, казва Лашем.

В страната регистрират също и спад на Covid-19 сред децата, макар те да не са обхванати от ваксинация – също ефект на колективен имунитет. Ако по-голямата част от дадено общество има защита към дадена болест, то тези които нямат, също са защитени.

Източник: Господари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *