Млада художничка рисува карикатури и подарява усмивки

Да даряваш усмивки с рисунки, е оригинален и интересен начин да зарадваш някого, смята 29-годишната Белла Симеонова от Велико Търново. От близо 10 години художничката създава карикатури, които й носят не само удоволствие, но и удовлетворение. Хумористичните картини, който създава, се радват на голям интерес и са все по-често търсен подарък за различни поводи – юбилей, сватба, кръщене, рожден ден, дипломиране, или просто за да зарадват някого.

Подобни подаръци са незабравим спомен, като единственото условие е получателят да има чувство за хумор, смята Белла. Тя е категорична, че напук на общоприетите изказвания човек може да се изхранва с изкуство в България, стига да е отдаден на работата си и да прави нещата от сърце.

Белла е родом от Севлиево, но завършва за електронен техник в ПГМЕТ. След дипломирането си продължава образованието си във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ в специалност „Педагогика с изобразително изкуство“. „Рисувам откакто се помня и никога не съм искала и обмисляла вариант да се занимавам с нещо друго“, разказва 29-годишната художничка.

С карикатурите започва малко на шега, идеята й идва във втори курс, след като нейни колеги се прибират от Щатите и вижда техни купчини с карикатури, на които са се учили, и съвсем естествено веднага се влюбва в идеята да направи карикатури на приятели, за да се посмеят заедно. След като се справила с това предизвикателство, решила да продължи в тази посока, като това става неин основен доход, за да се издържа, докато учи, а впоследствие остава като основна работа. Рисува изцяло по желанията и идеите на хората, които се обръщат към услугите й, като всяка карикатура има своя история.  Някои са свързани с хобито или работата на дадения човек, когото рисува, характерно облекло или стил, или пък специално място, на което е бил или би искал да посети. На практика при карикатурите възможностите и идеите са неограничени. В творбите си рисува семейства, младоженци, приятелски компании, съученици. Нарисувала е десетки лица, а сред най-мащабните й проекти са поръчка от младоженци за подаръци индивидуални карикатури за гостите на сватбата, като общият брой е бил над 120. Друг мащабен проект, които й коства безброй безсънни нощи, е изработването на карикатура за корица на албумите на над 160 зрелостници от София. Сред най-интересните проекти, върху които е работила, са може би карикатурите за ергенски и момински партита, които са оригинален и закачлив подарък за бъдещите младоженци.

Белла рисува както акварелни, така и дигитални карикатури, като с дигиталните започва да се занимава, когато все повече българи в чужбина започват да я търсят за изработка и да предлагат услугите и на свои приятели чужденци. В момента Белла разработва онлайн магазин, където хората от чужбина ще могат да поръчват и отпечатват сами карикатурите си въпреки пандемията и големите разстояния.

Белла разказва, че преди да хване четката, отделя много време да изучи дадения персонаж. Най-трудното в работата й идва от това, че тя не познава дадения човек, а го вижда само на снимка. „Най-важно е да уловиш характера на човека и да го пресъздадеш на листа. Затова винаги задавам много въпроси – какъв човек е, какво работи, какво харесва, за да мога да го опозная“, разказва младата художничка.

Най-добрата оценка за Белла остават радостта на хората, чиито образи е пресъздала върху белия лист, и техните усмивки.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *