Киргизстанските власти предлагат лечение на Ковид-19 с токсичен корен

Вчера Световната здравна организация (СЗО) разкритикува рекламирането на този корен от политици

Киргизстанските власти започнаха да препоръчват корена на растение, известно като много токсично за човека, като чудодейно лекарство при Ковид-19, съобщи АФП.
Министърът на здравеопазването Алимкадир Бейшеналиев представи отварата на пресконференция, като увери, че президентът Садир Жапаров вече я е използвал за лечение на „хиляди“ болни задържани, докато е бил в затвора за взимане на заложници миналата година.
Алимкадир Бейшеналиев изпи пред журналисти няколко глътки от лекарството, което съдържа екстракт от корен на аконит (вълче биле). Това планинско растение е силно токсично за човека, но се използва в традиционната медицина.
„Няма никаква опасност за здравето – увери министърът. – Трябва да се пие топло и до два-три дни Пи Си Ар тестът няма да е положителен и човекът веднага ще се почувства по-добре.“
Преди пресконференцията президентът Жапаров разпространи във Фейсбук видео как течността се налива в шишета от хора без предпазни средства. На етикета на бутилките пише, че лекарството е ефикасно „срещу коронавирус и рак на стомаха“ и предупреждението, че ако разтворът не бъде загрят преди пиене, може да предизвика смърт.
Вчера Световната здравна организация (СЗО) разкритикува рекламирането на този корен от политици.
„Медикамент, който не е преминал през клинични изпитания, не може да бъде признат официално и препоръчан за обща употреба“ – заявиха от СЗО.
Киргизстан сега се бори с трета вълна на Ковид-19 и болниците са препълнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.