Забава и знание

Световната здравна организация призова за намаляване на цената на инсулина

Сто години след откриването на инсулина Световната здравна организация (СЗО) призова лекарството, произвеждано основно от три лаборатории, да бъде продавано на достъпни цени заради увеличаващия се брой на болните по света, предаде АФП.
Във връзка с годишнината СЗО лансира нова инициатива „Глобално споразумение за диабета“ (Global Diabetes Compact), което да съдейства за „по-голяма достъпност на необходимите жизненоважни лекарства срещу диабет, както и за неговото предотвратяване и диагностика“.
„Необходимостта от спешни мерки срещу диабета е по-ясна от всякога – заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в комюнике. – Броят на болните от диабет се е увеличил четирикратно за 40 години“.
Той подчерта, че диабетът е единствената от тежките незаразни болести, за която рискът от преждевременна смърт се увеличава, вместо да намалява.
Броят на смъртните случаи заради диабет се е увеличил със 70 процента от 2000 г., достигайки 1,5 милиона души годишно. Повече от 420 милиона души страдат от болестта.
Въпреки че инсулинът е открит преди 100 години, много диабетици нямат достъп до него заради цената му. Трима производители доминират на световния пазар – „Ели Лили“, „Ново Нордиск“ и „Санофи“. През 2019 г. СЗО започна програма за преквалифициране на продукти от други производители. Организацията води също преговори за намаляване на цената на инсулина.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *