505 четения

Именитият проф. Евгени Дюкенджиев участва в създаването на нова университетска специалност – „Ортопедичен техник“

Специалистът ще обучава преподаватели и студенти на основи на протезирането

 

Проф. Дюкенджиев и съпругата му заедно с малката Еля, която получи комплект протези.

ПРОФЕСОРЪТ ПО БИОНИКА И ПРОТЕЗИРАНЕ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЕВГЕНИ ДЮКЕНДЖИЕВ ПАРТНИРА НА ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В СТАРА ЗАГОРА за въвеждане на нова специалност – „Ортопедичен техник“. Идеята е тази година във вуза да бъде разкрита въпросната дисциплина и да се подготвят колкото се може повече кадри, които да работят в сферата на протезирането. Любопитен момент обаче е, че именитият учен първоначално ще обучава преподаватели от висшето учебно заведение.

Към момента в Тракийския университет са на разположение на студентите четири медицински специалности – „Рехабилитатор”, „Медицински лаборант”, „Помощник-фармацевт” и „Медицински козметик”. Ръководството на вуза се е фокусирало върху разработването на учебен план по новата дисциплина „Ортопедичен техник“, като през март тази година предложило на проф. Дюкенджиев съвместна работа. Той веднага приел идеята присърце и дори подарил на университета 40 тома специализирана литература и апаратура.

В момента в лабораторията на професора в Горна Оряховица са на 10-дневен курс двама от университетските преподавали, които обучават студентите в специалност „Рехабилитатор”. Те усвояват знания по метода „Подометрия”, свързан с изследване на стъпалата на долните крайници, както и основите на протезирането. След като бъдат изчистени всички детайли около учебната програма, проведе се прием и съответната селекция на студенти, самият проф. Дюкенджиев и съпругата му проф. Татяна Дюкенджиева ще преподават във вуза.

ИМЕТО НА БЕЛЕЖИТИЯ УЧЕН Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНО В МЕДИЦИНСКИТЕ СРЕДИ У НАС, НО НАШУМЯ В ОБЩЕСТВОТО ПРЕЗ 2018 г. Тогава „Борба“ първа разказа за чудото, което той сътвори с момиче, родено без ръце и крака. Проф. Дюкенджиев изработи протези за горните и долните крайници на детето и от пълен инвалид й даде шанс да усети радостта от ежедневни дейности, като самостоятелно писане, хранене, обличане, ходене и т.н. Трудът му се оказа безпрецедентно постижение за страната. Нещо повече, той пое половината от разходите за цялата дейност по протезиране, доказвайки, че освен професионалист е и човек с добро сърце.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: архив „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *