6142 четения

30 дка пасище край Велико Търново ще става нова детска градина за 120 деца

След „Шареният замък“ общината прави забавачка и в кв. „Картала“

 

Върху неизползваемите пасища, обрасли с храсталак, на това място е планирана нова детска градина с паркова зона.

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДПРИЕМА ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА 30 ДКА ПУСТЕЕЩИ ДЪРЖАВНИ ПАСИЩА, ОБРАСЛИ В МОМЕНТА С ХРАСТАЛАЦИ, ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВА ДЕТСКА ГРАДИНА. Права за преговори с Областна администрация, в чиято юрисдикция е разпореждането с имота, намиращ се в кв. „Картала“ в съседство на бившето сержантско училище, е поискал от Общинския съвет кметът инж. д-р Даниел Панов. След деактуването на терена, който е неизползваем и не може да се обработва, е планирано изграждането на детска градина за 120 деца по подобие на тази в кв. „Зона Б“, наречена „Шареният замък“. Според градоначалника именно тази северна градска зона е най-динамично развиваща се напоследък, а новодошлите млади семейства изпитват проблеми с местата в забавачките. От две години насам кметството прави подобна градина и в южния квартал на старата столица. До момента за нея са платени 1,7 млн. лв., като в началото на тази година правителството отпусна още 1,2 млн. лв. за довършването й, тъй като пандемията забави строежа, но очакванията са детското заведение да заработи още тази година. Паралелно с това местната хазна финансира и допълнителен корпус към детска градина „Здравец“. Обектът бе започнат от Министерството на отбраната, но впоследствие замразен. За него кметството направи бартер и го получи срещу ремонт на гарнизонния военен клуб на стойност 800 хил. лв.

НЕДОСТИГЪТ НА МЕСТА В МЕСТНИТЕ ЗАБАВАЧКИ СТИМУЛИРА И ЧАСТНИТЕ ИНИЦИАТИВИ В ТАЗИ ПОСОКА. Търновската учителка Пролет Петрова наскоро заяви желание пред местния парламент в старата столица да организира и създаде частна детска градина в Присово. Педагожката иска да направи забавачка на втория етаж на сега действащото заведение за малчугани от 3 до 6 години в селото. Жената среща подкрепата на кметицата в малкото населено място Малина Попова, която смята, че би било полезно да се развива идентична дейност в същата сграда. За целта Общинският съвет се съгласи да даде под наем желаната част от имота. Помещенията се ширят на обща квадратура от близо 250 кв. м, като самата сграда е построена през 1969 г. Искането е общинската собственост да се ползва за период от 10 години срещу начална тръжна цена 550 лв. на месец.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “30 дка пасище край Велико Търново ще става нова детска градина за 120 деца

 • 19.04.2021 в 14:46
  Permalink

  Това е ОГРОМЕН терен…. Голяма част от него е получен с насипи. Дано са се слегнали. Общината може да отдели една ивица по северната част на ул. Д.Буйнозов/Ст.Михайловски – лицето на този парцел – за голям обществен паркинг – децата ще бъдат докарвани от родителите с коли, а околните кооперации (поради „стиснатите“ предприемачи) – не разполагат с паркинг. Така тази ГЛАВНА ВХОДНО-ИЗХОДНА артерия за цял кваркал Картала е ЗАДРЪСТЕНА от паркирали коли.

  Отговор
 • 19.04.2021 в 16:20
  Permalink

  Да не се разрешава строителството без обезпечение на подземни гаражи. Това е голяма грешка и тепърва ще се види проблема.

  Отговор
 • 19.04.2021 в 19:11
  Permalink

  Стига сте изливали бетон бе,глу..паци ! Залесете терена с дървета,детски градини има и то 2 в Картала само и още една с/у КАТ,общо 3 броя ! Стига се чудихте как да бетонирате и да съсипвате природата за сметка на държавни поръчки,НЯМА ТОЛКОВА МНОГО ДЕЦА,не лъжете..

  Отговор
 • 19.04.2021 в 19:54
  Permalink

  Супер. По 4 деца на декар се пада. Ще трябва да наемат овчарско куче да ги прибира.

  Иначе ми е интересно от тия 30 дка колко ще са за детска градина и колко рязко ще се окажат в смесени дружества с частници и да станат китни блокчета и комплекси с 2м отстояние сграда от сграда…

  Отговор
 • 19.04.2021 в 23:13
  Permalink

  Задръстена е, Входо-Изходната артерия, на някой в главата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *