1965 четения

Баща насилник пребивал сина си и го наричал „лигльо” и „мухльо”

38-годишният бизнесмен е изправен на съд за системно домашно насилие

 

БАЩА НАСИЛНИК Е ИЗПРАВЕН ПРЕД СЪДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СИСТЕМЕН ТОРМОЗ НА МАЛОЛЕТНИЯ СИ СИН. 38-годишният бизнесмен Теодор Г. е криминално проявен, като е бил осъждан за домашно насилие, а после е реабилитиран. Преди три години е глобен с 1000 лева също за домашно насилие спрямо сина си и сега вече ще носи наказателна отговорност. Момчето е от първия му брак и сега е на 10 години.

Насилникът и жена му се оженили в Германия. Още там първата съпруга и майка на детето му подавала сигнали в местната полиция, че съпругът й упражнявал физическо и психическо насилие, след което той бил отстранен от семейното им жилище с полицейско разпореждане. Двамата се развели, но е определен режим на личните му контакти с детето.

Още след първите срещи с бащата момченцето се прибирало стресирано. Дори му е поставена окончателна диагноза емоционално разстройство със социална тревожност. Спрямо детето било приложено медикаментозно лечение, което дало резултат. По този повод майката депозирала искане до съда по Закона за защита срещу домашното насилие за издаване на заповед за закрила от бащата спрямо нея и детето. Съдът обаче отхвърлил искането спрямо сина и постановил бащата да се въздържа от извършването на домашно насилие спрямо майката.

СРЕЩИТЕ МЕЖДУ БАЩА И СИН ПРОДЪЛЖИЛИ, НО ДЕТЕТО ВИНАГИ БИЛО НАСИНЕНО или травмирано. Тогава обаче прокуратурата отказала да повдигне обвинение срещу бащата и той бил само глобен, а съдът издал нова заповед за защита от домашно насилие. Момчето било вече на 6 г., когато след поредно свиждане с татко си имало синини и отоци. Веднъж момчето отказало да остави телефона, с който си играело, и това разгневило бащата, който му ударил шамар и след това го блъснал и съборил на земята. Родителят вече крещял на сина си и го обиждал с думите „дрисльо“ и „пикльо“. Освен това го заплашил, че ако разкаже какво се е случило, други хора ще го вземат да се грижат за него и повече няма да види майка си. Когато хлапето обаче се прибрало при нея, споделило за случката и тя подала жалба до прокуратурата заедно със снимка на битото дете.

РАЗСЛЕДВАЩИТЕ, ЕКСПЕРТИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ ОПИСВАТ БАЩАТА КАТО ЧОВЕК с лоши характеристични данни – с дисхармонична личностна структура, емоционално неустойчив, с подчертан егоцентризъм, като е склонен да допуска агресивни форми на поведение за разрешаване на конфликти и последователно демонстрира незачитане на правата на другите. Макар да има собствен бизнес, той е криминално проявен. Такива хора често не осъзнават, че са насилници, защото приемат за нормално да бият децата си. Според закона домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.

Така много пъти бащата е наранявал психиката на невръстното дете. Той е неуравновесен, егоцентрично и асоциално ориентиран, като при него неуважението към правата на другите се е превърнало в постоянен модел на поведение и в изграден мироглед, смята прокуратурата, която го е изправила на съд, а първото съдебно заседание вече е минало.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Баща насилник пребивал сина си и го наричал „лигльо” и „мухльо”

  • 19.04.2021 в 19:51
    Permalink

    “бизнессменн“ и надвива с парите, не с умът.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *