599 четения

Горнооряховската болница с акция за измерване на костната плътност

АКЦИЯ ПО ИЗМЕРВАНЕ НА КОСТНАТА ПЛЪТНОСТ ПОСРЕДСТВОМ ИНОВАТИВЕН МЕТОД И НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ СТАРТИРА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“. Пациентите могат да направят изследването чрез модерния нов скенер на лечебното заведение на цена от 40 лв. Отстъпката ще важи за периода от 3 май до края на юни. Целта на този вид диагностика е да се профилактира или навременно диагностицира социално-значимото заболяване остеопороза. Болницата в Горна Оряховица е една от малкото в страната, които предлагат процедурата.

Измерването на костна плътност се извършва чрез компютърен томограф и инсталиран софтуер – остеоденситометрия. Облъчването е минимално, изследваният не усеща болка и дискомфорт, а резултатите са изключително прецизни.

Медиците припомнят, че остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Характерните признаци са болки в гърба, фрактури на прешлени, кости и други, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

В началото на 2020 г. в общинската болница се проведе такава кампания, която премина при голям интерес. Впоследствие обаче разпространението на COVID-19 уплаши пациентите и те намаляха. Въпреки това през първото полугодие тогава от изследване на костната плътност се възползваха 193 души, а 49 от тях се обърнаха към ендокринолог в МБАЛ за навременни консултация и лечение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *