Кампанията „Деца рисуват за деца“ приключи успешно и подпомогна талантливи малчугани

Близо 2000 лева е сумата, която беше инвестирана в 6 графични таблета и много материали, с които децата ще могат да се изразяват чрез приложни изкуства. На 17 април възпитаниците на Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ в Русаля получиха закупените пособия със средствата от реализираните продажби на 47 рисунки и картини в рамките на кампанията „Деца рисуват за деца“.

Учениците нарисуваха 76 рисунки, а учителите им дариха свои. Творбите бяха „облечени“ с думи от шестокласниците на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с преподавател Даниела Узунова. Учениците от Музикална училищна телевизия МУТВ използваха дигитални устройства, за да запишат в аудио формат литературните мисли на своите съученици, избраха музика, записаха видео, което беше и първото интерактивно видео, създадено от тях. За да добие популярност инициативата, учениците създадоха електронни писма, които бяха изпратени до медии, община, фирми, Народно събрание, министри и президента.

„Считам, че ролята на един учител не е само да предаде информацията, която в 21-ви век ни заобикаля отвсякъде, а да възпитава нашето бъдеще – децата. Да се учат на общочовешки и християнски ценности, да помагат на връстниците си, които нямат възможностите, които самите те имат“, отбелязва инициаторът – учителят по музика Добрин Пелтеков.

Децата от училището в Русаля, които в момента са 32, на възраст от 4 до 15 години, посрещнаха с много емоции Георги Радев, Александър Карачолев и Светослав Илиев от фондация „Генерал Протогеров“, които донесоха закупените учебни пособия и материали. Чрез тях те ще могат да развиват своята креативност, да творят и да се подготвят за професиите на бъдещето. Повече от час децата разговаряха с присъстващите журналисти и гости.

Идеята е на „даскала по музика“ Добрин Пелтеков, който е учител по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Той получи подкрепа от колегите си Наталия Карапенчева и Даниела Узунова, преподаватели в същото училище, както и от преподавателката във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ д-р Галина Николова. Инициативата бе подкрепена още от фондация „Генерал Протогеров“, английския фотограф Тим Клинч, интернет специалиста Аделина Низамова и дизайнера Венета Желева.

Създаденият „Сайт за доброта“ беше мястото, от което всеки желаещ можеше да откупи рисунка или картина. Кампанията беше активна в продължение на 3 месеца и получи отразяване в местни и национални медии.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *