478 четения

Студенти от Великотърновския университет с инициатива в отговор на призив на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО

Студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ от специалностите „Предучилищна и начална педагогика“ и „Начална училищна педагогика с английски език“ стартирали инициатива „Маратон за герои“. 12 дни без прекъсване в продължение на 23 маратона ще се провеждат срещи с ученици от начална училищна възраст в различни градове на България. Инициативата е създадена от техния преподавател доц. д-р Катя Симеонова в отговор на призива на международните организации УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, ООН, СЗО, IASC за подпомагане на психичното здраве и овластяване на децата в пандемична обстановка в целия свят, породена от COVID-19.

Тяхното основно мото е „Героите се създават. Да бъдеш герой, означава да си достатъчно смел да знаеш какво трябва и да го правиш всеки път“.

Студентите са се включили с голямо желание в екипи и разработили собствени сценарии, чиято основа е поставената книга за деца на IASC „Моят герой си ти“. С помощна на ръчно изработени от тях кукли – герои от четивото, разговаряли с децата за важността на това да знаят правилата за поведение, да ги спазваме стриктно, да владеем себе си и да умеем да трансформираме с лекота отрицателните емоции в положителни.

„Успехът винаги започва с една мечта. Така се случи и с нашия маратон за герои – всичко започна с една мечта. Мечтата на един преподавател да даде възможности за своите студенти да се учат да бъдат отлични учители“, споделя Маринела Калчева, една от студентките, включила се с огромно желание в инициативата. А тя всъщност е част от обучението им в предприемчивост на междинно и напреднало ниво от прогресивния модел на предприемаческата компетентност и е интегриран от доц. д-р Катя Симеонова.

Студентите стартират и кампания за набиране на средства за закупуване на учебни материали от първа необходимост за 14 деца от великотърновски села, които учат в смесена паралелка в ОУ „Христо Ботев“ – с. Алеково, общ. Свищов. „Имахме възможност да работим с тези деца и никак не ни хареса какво научихме за тях. Колко са бедни повечето, как нямат дори един лист вкъщи. Родители им са неграмотни. Децата не заслужават духовна бедност и материален недоимък, те трябва да се развиват! Надяваме се още хора да се включат и да ни подкрепят“, споделят инициаторите.

Данни за превод по банков път:

IBAN: BG19BUIN95611000646153
Титуляр: Antoniya V. Simeonova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *