1775 четения

27-годишна фермерка се грижи за 130 кошера в Балкана

Надежда Димитрова прави бутикови пчелни продукти, които помагат за различни болежки, във Въглевци

 

МЛАДАТА МАЙКА НАДЕЖДА ДИМИТРОВА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ УСПЕХЪТ ЗАСТИГА ТОЗИ, КОЙТО НЕУМОРНО СЕ БОРИ ЗА НЕГО. Тя разделя времето си между обгрижването на своята дъщеричка, работа в семейната пчелна биоферма, правенето на бутикови продукти, изработването на чаши, декорирани с глина, и домакинските задължения. 27-годишната жена е на мнение, че човек трябва непрекъснато да се развива и да действа, вместо да намира оправдания за нереализираните си амбиции. Признава, че не й лесно, но вижда перспектива в това, което прави, и иска да бъде за пример на детето си.

Надежда работи в биологично пчелно стопанство, основано преди 30 години от майка й и вуйчо й. То се намира в село Въглевци и включва 130 кошера. Разказва, че отглеждането на пчелите е свързано с неуморна всекидневна работа, досущ като майчинството. Трудът й във фермата обаче не приключва само с грижата за полезните насекоми, тъй като освен мед с близките си произвежда редица други продукти. Сред тях са ферментирал сироп от пчелни продукти и изворна вода, тинктура восъчен молец, кремове, балсами, мехлеми, свещи, тоалетни сапуни и т.н.

„Това е поминъкът на моето семейство и аз нямах никакво колебание, че искам да продължа традицията. Гордея се с труда, който полагам. Сега работата доста се увеличи, а и в периода на пандемия мога спокойно да се отдам на пчелите. Всичко във фермата вършим аз, майка ми и вуйчо ми“, споделя Надежда.

ТЪРНОВКАТА ПОСОЧИ, ЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА НАБЛЮДАВА ПОВИШЕНО ТЪРСЕНЕ НА МЕД И ПРОДУКТИ ОТ ВОСЪК и си обяснява това с желанието на хората да се предпазят от коронавируса чрез природните богатства. Тя е категорична, че пчелите създават най-добрия имуностимулатор, който има чудодейна сила. Допълва, че получава чудесни отзиви от клиенти за техните бутикови мехлеми против настинка, разширени вени, изгаряния, хемороиди и т.н. Младата фермерка разказа, че много хора пък избират да ползват меда и като лекарство за възпалени синуси, кашлица, зъбобол и други здравословни проблеми, както и за детокс и отслабване.

„Продаваме меда в буркани, като имаме клиенти от региона и от чужбина, например Испания и Гърция. Намерили сме си ниша и сме доволни. Хората оценяват качествените продукти и отново ни търсят. Съвсем наскоро ми хрумна идеята да продължа с тематичните изделия и реших да изненадам вуйчо си с чаша с пчели. Получи се и се запалих по това хоби“, разкри младата майка.

ТЯ Е НАПЪЛНО САМОУКА. УСВОИЛА ТЕХНИКАТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЧАШИ, ДЕКОРИРАНИ С ГЛИНА, ЧРЕЗ ГЛЕДАНЕ НА КЛИПОВЕ В ИНТЕРНЕТ. Всички елементи прави на ръка, като описва моделирането по примера на употребата на пластилин. След като оформи фрагментите, следва печене и лакиране. До момента е направила около 15 чаши. Творбите ще показва във Фейсбук страницата си „Nana.clay.art – чаши с полимерна глина“.

И макар Надежда да е завършила музикална паралелка в средното училище в старата столица и след това Техническия университет в Габрово, вижда бъдещето си като фермерка. Казва, че ще направи всичко необходимо, за да предаде любовта към пчеларството на своята дъщеря, и се надява поминъкът да има приемственост в семейството й и занапред.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *