70 четения

Професионалната гимназия по моден дизайн се класира успешно за националния кръг на състезанието по професии

Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново се класира за участие в националния кръг на състезанието по професии. Събитието се организира от Министерство на образованието и науката в партньорство с Националната асоциация на училищата по мода, Българската асоциация по текстил, облекло и кожи и работодатели – партньори на училищата по мода. Планирано е да се проведе в периода 10 – 12 май в град Попово.

Участниците от Професионалната гимназия по моден дизайн ще се състезават в три категории: „Художествена скица на тема „Сезони“ – там участие ще вземе Виолета Ганчева от XI клас, втората категория е „Сръчни ръце“. Тук участие ще вземе Микаела-Хюлия Бакалова също от XI клас, и третата категория е „Модно ревю“, където гимназията ще бъде представена от Александра Башинова от X клас.

Под ръководството на своя учител Цветелина Тутовска-Минчева Виолета Ганчева е изработила скицата на модела, който е класирал отбора за националния конкурс. Идейният проект е моделът да носи сблъсъка на две емоции при прехода на двата сезона, а именно носталгията, която есента носи, и вечно позитивното лято. Моделът се състои от пет основни части: пола, туника, колан тип жартиер, бюстие тип корсет и аксесоар чанта. Оформянето на туниката по тялото напомня за ствола на дървото, а полата с прикачени към нея детайли и оформена каскадно наподобява листопада в основата на дървото, коланът придържа полата за асиметрично подчертаване. Бюстието и коланът са изработени от кожа в топъл кехлибарен цвят, характерен за лятото. Материалът кожа не е избран случайно, сам по себе си той е податлив на моделиране и обработка, нетипични за друг вид тъкани. Целта на дизайнера е да се подчертае контрастът между материите точно както и контрастът в настроенията, които носят двата сезона. В модела са включени и различни символи с определено значение, инкрустирани чрез обработката на кожата и превръщащи тоалета в уникално бижу. Моделът е ефектен, стилен и подходящ и за двата сезона.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *