Водещи новиниСъдби

Търновец плати 6000 лв., за да има в дома си рядка маслина бонзай, отгледана в Италия

Малките дървета са хит в региона независимо от високите си цени

 

Рядка маслина бонзай е продадена преди броени дни на ценител на екзотични видове от Велико Търново за 6000 лв. и вече краси дома му, разбра „Борба“. Друго минидръвче за 12 хил. лв. пък всеки момент ще намери също нов собственик от болярския град. В момента бонзаите са абсолютен хит в региона ни и се търсят много въпреки високите си цени. В старата столица идват от Италия, където се оформят и адаптират към европейските климатични условия след транспортирането им от Япония. Притежанието им е не само белег за просперитет, но и еталон за естетика. Освен че са невероятно красиви, те възпитават на търпение и всеотдайност, помагат да се освободим от стреса и пречистват въздуха. Великотърновци все повече търсят екзотични видове растения, които вече са адаптирани към родните условия, наред с типичните български цветя, които придават топлина и уют във всеки дом. Изводът е на Кристиян от фирмата „Флори N 2“.

ЕДНИ ОТ НАЙ-СКЪПИТЕ РАСТЕНИЯ, КОИТО СЕ ПРЕДЛАГАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СА БОНЗАИ НА ЦЕНИ ОТ 2000 ДО 12 000 ЛЕВА. Самото начало на процеса по създаването на тези дръвчета е хилядолетна японска традиция, граничеща с изкуство. След като започнат пътя си от Япония, бонзаите се поемат от италианци в областта Пистоя, регион Тоскана, където ги климатизират и вече могат да бъдат закупени за българския пазар. Предлагат се много различни сортове, като едни от най-скъпите, които се предлагат във Велико Търново, са на над 100 години, правени от 2 поколения, за да достигнат до нашия пазар във вида, в който се предлагат. Особено скъпи са тези, които сменят външния си вид съобразно сезона. Сред бутиковите бонзаи най-евтина е глицинията. Растението е много атрактивно, тъй като може да расте под ъгъл с почвата. Единственият му недостатък е, че е много нежно и след години упорити грижи може внезапно да загине.

Най-търсени от жителите на старата столица продължават да бъдат и магнолиите – като предпочитани са червенолистни и сребристолистни. Продължават да бъдат актуални и японските кленове, живите плетове, както и така наречените помпони, които са във вид на топки и спирали. Хит са и ореховите и лешниковите дръвчета.

„По-екзотичните растителни видове внасяме от Италия, Германия и Белгия, защото в тези държави климатът е сходен с нашия. Работата с живи растения и озеленителната дейност изискват сериозни познания и много труд”, твърди Кристиян Дончев, собственик на градинския център, предлагащ над 1000 вида растения.

Дияна ГАНЕВА

One thought on “Търновец плати 6000 лв., за да има в дома си рядка маслина бонзай, отгледана в Италия

  • Много свободни пари, на фона на мизерстващи граждани.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *