992 четения

Велико Търново пролетно се преобразява с 5-метрови лалета, които ще се извисяват край знакови обекти

Визуалният артист Христо Гелов твори в открити пространства в родния си град

 

Кинетичната артинсталация „Сливане – Confluence“ на известния визуален артист Христо Гелов преобразява пролетно Велико Търново. Известният художник, който превърна пешеходните пътеки в Испания в пъстри черги и декорира мост в Швеция като лего играчка, за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град.

„Движещи се“ внушителни лалета – пролетните цветя, символи на щастието, благополучието и любовта, ще бъдат разположени на знакови места в града – площада пред крепостта Царевец, панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“, площад „Майка България“ и пред Художествена галерия „Борис Денев“.

Проектът е част от културния календар на Община Велико Търново и е първото значимо артсъбитие за 2021 г.

Христо Гелов е родом от Велико Търново, но близо 30 години живее в Испания. Работи в областта на аудиовизуалните медии и градското пространство. Цели да „хуманизира“ околната среда в града и да предложи алтернативни артистични гледни точки. Той използва широка гама от визуални комуникационни техники: временни ефимерни акции, интервенции в градското пространство, видеомапинг, кинетични инсталации и др.

Сред най-известните му проекти са цветните пешеходни пътеки в испанското градче Торелодонес, намиращо се близо до столицата Мадрид. Нестандартните зебри станаха известни в целия свят след публикуването им в сайта за изкуство, дизайн и фотография Bored Panda. Самите пътеки бяха преобразени с ярки зигзаг форми, квадрати, ромбове, кръгове и линии и се радваха на голям интерес.

Художникът има редица успешни проекти и в България, сред които инсталациите „Къща на водата” и „Дишай” в Самоков, „Разкази“ и „Съзвездни букви“ в София и др. Във Велико Търново е участвал в „Дупини LIKE – Старата поща и съвременните средства за комуникация“ 2013, реализирал е мапинг шоу на фасадата на Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и проекта „Оранжеви кръгове”.

Кинетичната инсталация „Сливане – Confluence“ се стреми да улови чрез уникален фокус преплитането между красотата на Велико Търново и неговите традиции с многообразието, съществуващо в съвременната му култура. Общият знаменател на художествената намеса е присъствието на движение, светлина и цвят чрез кинетични лалета. Инсталацията, сътворена от цветни вятърни турбини в постоянно движение, ще реагира на полъха на вятъра и ще генерират електрическо зареждане за собственото си нощно осветление. Лалетата ще са с височина 5,2 м и ще създадат истински цветен маршрут с много арт атмосфера и преживявания на гражданите и гостите на старата столица.

Кинетичната артинсталация „Сливане – Confluence“ ще бъде официално открита на 5 май т.г. и ще присъства в градската среда на Велико Търново до края на октомври.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *