130 четения

Професионалната гимназия по туризъм с проект за дигитализация на професионалното обучение

Съвместно с партньори от Италия, Турция, Гърция, Румъния, Полша и Йордания Гимназията по туризъм във Велико Търново се включи в еTwinning проект за отговорността на младите при дигитализацията на съвременния свят. Предварителните проучвания, които са направили партньорите, показват, че учениците все повече пренебрегват рисковете, които дебнат в интернет пространството.

Пандемията и наложилото се впоследствие продължително обучение в онлайн среда са силно предизвикателство за професионалното обучение в целия свят. Необходимостта то да бъде осъществено, налага търсенето на нови методи и компетентности. Обединени от идеята да дадат възможност на повече свои връстници да използват активно и ефективно технологиите в часовете за професионално развитие по време на дистанционно обучение, училищата от Турция, Гърция, Италия, България, Румъния и Италия обединяват сили в общия проект еTwinning. Инициативата е на координиращото училище в Бурса, а партньорите са мотивирани от идеята да развият социалните взаимоотношения в електронна среда не само между участващите учители, но и добри връзки между учениците от различни страни и различни култури. Учениците от Гимназията по туризъм Никол Петкова, Пресияна Филипова, Тодор Николов, Петър Бакърджиев и Божидара Христова ще създават съвместни продукти със смесени национални екипи и ще ги презентират пред своите съученици.

Учениците ще могат да се представят на електронни платформи чрез свои презентации, ще решават заедно проблеми, ще правят онлайн изложби на книги и табла, ще разпознават различни web инструменти, както и ще проектират материали. За свой продукт на изследване участниците са избрали сиренето и неговото приложение в световната кухня. Проектът цели да осигури сигурно и безопасно използване на интернет, както и свободно изразяване на мнение. Освен това учениците ще натрупат професионални умения при използването на сирена, като чедър, рокфор, михалич, гауда, гравиер, както и различаването на сирена от различни култури. Едновременно с това ще придобият ценни за 21-ви век умения, като емпатия, работа в екип, критично и творческо мислене.

Освен социална репутация и култура човек днес трябва да има и дигитална такава, убедени са участниците. Ръководителите на проекта Анелия Стайкова, Валя Пилева и Поля Янкова смятат, че това е само началото на едно ползотворно сътрудничество в професионалното образование.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *