2868 четения

7000 лева глоба за еленската мандра заради липса на 37 тона кашкавал от държавния резерв

Компанията има нова управа, преди 3 г. бе арестуван управителят Стефан Василев за укриване на 900 000 лв. ДДС

 

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПОТВЪРДИЛ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ на председателя на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за глоба от 7000 лева за еленската мандра заради липса на 37 тона кашкавал. Глобата за неналичните запаси от държавния резерв е наложена на „Агромилк протеин“ ООД – Велико Търново, наследник на „БИ.СИ.СИ.1997“ ООД. Делото е гледано по жалба на млечната компания, която носи новото си име от миналата година. Преди това Еленският районен съд също е потвърдил наказателното постановление на държавния резерв. По договор дружеството е съхранител на държавни резерви и военновременни запаси, в това число и на 64 тона кашкавал „Витоша“ – военновременен запас.

С констативен протокол от 13.12.2019 г. след извършена проверка на складовите наличности в Елена на „БИ.СИ.СИ.1997“ ООД проверяващите констатирали, че има количествени отклонения на проверявания кашкавал „Витоша“ от краве мляко за военновременни запаси. Били намерени 40 тона и така била установена липса от 23 909 кг. До 13 януари 2020 г. липсата трябвало да бъде възстановена и да има в наличност 64 тона кашкавал. На 28.01.2020 г. служители в ТД „Държавен резерв“ – Велико Търново, извършили проверка, като комисията установила, че има количествени отклонения на проверявания кашкавал „Витоша“ от краве мляко за военновременни запаси. Този път в мястото на съхранение били намерени само 26 165 кг, при което е налице липса в общ размер на 37 834 кг. Съставени са акт и наказателно постановление на 23.03.2020 г. от председателя на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за имуществена санкция в размер на 7000 лв. Административният съд не е приел за основателен нито един довод при обжалването от страна на „Агромилк протеин“, а решението е окончателно и не подлежи на обжалване. По закон за такова нарушение на нарушителя се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 500 000 лева.

ПРЕЗ ЮНИ 2018 Г. В ЕЛЕНСКАТА МАНДРА ГРЪМНА ЕДНА ОТ най-големите ДДС афери. Управителят Стефан Василев бе арестуван за укриване над 900 000 лв. ДДС с фирми бушони, а престъпната група на млечния бос бе действала в четири области. Специализираната прокуратура разби организираната престъпна група за данъчни престъпления, начело на която е бил управителят на фирмата за млечни продукти в Елена Стефан Василев. Чрез регистрирането на дружества бушони той е успял да осуети плащането на 900 хил. лева ДДС само за четири месеца. Василев бе посочен за ръководител на групата, която е действала в четири области – В. Търново, Русе, Търговище и Пазарджик. Три години по-късно той не е управител, а съдбата на въпросната група не е известна.

Нели СУКОВА

Снимка: интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *