204 четения

Дават премии на ловци за отстрел на лисици и чакали в Свищовско

ЛОВДЖИИТЕ В СВИЩОВСКО ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСОВО СТИМУЛИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ОТСТРЕЛ НА ЛИСИЦИ И ЧАКАЛИ. Това стана ясно от заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева. Инициатива е насочена към подпомагане на националната програма за профилактика, надзор и ликвидиране на болестта бяс. Единствено крайдунавската община попада в зоните за орална ваксинация на хищниците в региона и заради това ще се приемат проби от вредния дивеч само оттам.

Предвидени са по 20 лв. за отстреляна лисица или чакал и по 50 лв. за намерен труп от екземпляр от двата вида. Пробите се предоставят в съответното държавно горско или ловно стопанство след въвеждане на данни в мобилното приложение „Модул лов”. За целта ловно-рибарските сдружения, чиито ловно-стопански райони попадат в зоните, където е извършена ваксинация, ще получат специални баркодове, които ще разпределят сред авджиите, ловуващи индивидуално хищници. За всяка област са определени бройките за отстрела на вреден дивеч. В Свищовско максималните проби, които ще се приемат, са 38.

В заповедта изрично е упоменато, че боравенето с трупове на лисици и чакали следва да се извършва при стриктно спазване на мерките за безопасност. При невъзможност или при откриване на съмнителни трупове на лисици и чакали следва да бъде уведомен официален ветеринарен лекар.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *