756 четения

С 1,4 млн. лв. оборудват и обзавеждат новия корпус на областната болница, преди да го отворят

Зданието ще приеме отделенията от База II на лечебницата

 

НА ФИНАЛНА ПРАВА Е ДОВЪРШВАНЕТО НА НОВИЯ БОЛНИЧЕН КОРПУС НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. В понеделник бе публикувана обществена поръчка за избор на фирма за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на оборудване и обзавеждане на зданието. Прогнозната стойност е 1 389 600 лв., като средствата са осигурени от кредита, който наскоро взе ръководството на лечебното заведение. Изискванията към кандидатите са техниката и мебелите да са нови, а гаранционният им срок да не е по-малък от 12 месеца от датата на въвеждане в експлоатация.

Заявеното оборудване и обзавеждане включва универсални електрохирургични генератори, анестезиологични апарати, централа за сгъстен въздух и вакуум, операционни лампи и маси. Обществената поръчка се допълва и с търсене на изпълнител на доставка на плазмен стерилизатор, панели и колони за медицински газове и болнично обзавеждане, за което са предвидени най-много средства – 300 000 лв.

Комисия ще оценява кандидатите, а крайният срок за подаване на оферти е 14 май. Избраната фирма следва да осъществи ангажиментите, за които е наета, за срок не по-дълъг от 60 календарни дни. Това със сигурност означава, че оборудването и обзавеждането няма да бъде направено до началото на юни, каквато беше първоначалната заявка на ръководството на МОБАЛ. В случай че някой от кандидатите обжалва процедурата, забавянето може да коства още месеци протакане и да се стигне до евентуално откриване на корпуса през есента.

ЗДАНИЕТО ЩЕ ПРИЕМЕ ОТ СТАРАТА БОЛНИЦА ИНФЕКЦИОЗНО, НЕВРОЛОГИЧНО, ОРТОПЕДИЧНО, НЕОНАТОЛОГИЧНО И АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ. Единствено физиотерапията няма да бъде преместена в новото крило, а ще заеме мястото на сегашното АГ звено.

Новият корпус има топла връзка с База I и прилежащ паркинг.

Обединението на отделенията ще спести на лечебницата разходи в размер на над 400 000 лв., които ежегодно отиват за транспорт между двете бази, отопление и други комунални услуги. С икономиите пък ще се повиши качеството на предлаганата медицинска грижа, тъй като парите ще бъдат инвестирани в нова апаратура и квалифициране на лекарите, които по-често ще бъдат изпращани на обучения и стажове в страната и чужбина.

Сливането на отделенията от двете бази е идея на повече от 30 години, която няколко предходни директори на болницата не успяха да реализират. Тя струва на клиниката около 8 млн. лв.

Освободените помещения от Стара болница ще бъдат трансформирани в хоспис, от какъвто има крещяща нужда в региона.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “С 1,4 млн. лв. оборудват и обзавеждат новия корпус на областната болница, преди да го отворят

  • 21.04.2021 в 18:36
    Permalink

    Предайте на ръководството на тази болница – в ивицата на запад от Новия корпус и ПОД паркинга на Кауфланд има чудесен пустеещ терен. НАПРАВЕТЕ ЕДИН ГОЛЯМ ПАРКИНГ!!!!!! Идете и вземете модел от Токуда!!!!!! Изчистете вътрешният си двор от автомобили!. Възстановете хеликоптерната площадка! Почистете парка си – да придобие приветлив и хигиеничен вид!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *