58 четения

Тиранозавър рекс е ходел по-бавно от човек

Тиранозавър рекс е бил страховит ловец, но е ходел доста тромаво, съобщи ДПА.
Нидерландски учени направиха анатомични анализи и изчислиха, че гигантите са ходели нормално със скорост 1,28 м/сек., което се равнява на 4,6 км/ч. За сравнение средната човешка скорост при ходене е около 1,34 м/сек. до 1,42 м/сек., или 4,8 до 5,1 км/ч.
Скоростта на ходене на животните може да бъде определена по участващите части на тялото, естествения им ритъм, като се вземе предвид общата конструкция, и необходимостта от съхраняване на енергия, пише екипът на Паша ван Вилерт от университета на Амстердам в сп. „Royal Society Open Science“.
В случая с Т. рекс, който е бил дълъг до 13 м, тежал е девет тона, и е ходел на два крака, в ходенето са участвали именно задните му крайници и опашката. Опашката се е вдигала и спускала при всяка стъпка.
С помощта на 3D реконструкция и биометричен модел на прешлени и стави, учените са изчислили честотата на естествената осцилация на опашката. Те са предположили, че хълбоците са били на височина 3,1 м, а дължината на стъпката – 1,94 м.
Установената скорост на ходене от 1,28 м/сек. е по-ниска от предишните изчисления. Авторите отбелязват обаче, че това е била предпочитаната, а не най-бързата скорост на Т. рекс.
Според предишно изследване Т.рекс не е можел да развие скорост от 30 км/ч дори при тичане.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *