244 четения

10 отбора участваха в първия хакатон, организиран от Националния военен университет „Васил Левски”

10 отбора от двата факултета на Националния военен университет „Васил Левски“ и от две училища в страната участваха в първия хакатон на тема „ЕКОТЕХ“, който се проведе в Деня на Земята 22 април. Състезанието започна с викторина, която беше и първият етап от надпреварата. В нея участваха само курсантите и студентите, които отговаряха на въпроси, свързани с темата.

Вторият етап на състезанието беше фотоизложба, която имаше конкурсен характер. Експозицията беше подредена във фоайето на Дома на културата в НВУ в деня на събитието. Снимките са дело на курсанти и студенти. Фотографиите бяха качени във Фейсбук, където всички имаха възможност да гласуват за любимите си снимки. Фотосите набираха гласове и в деня на хакатона.

Третият етап е самият хакатон, в който отборите презентираха разработените от тях проекти. Курсантите, студентите и учениците можеха да избират по коя от шестте предложени теми да работят. Темите бяха свързани с разрешаването на екологични проблеми: „Нисковъглеродни емисии и качество на атмосферния въздух”, „Малкоотпадни и безотпадни технологии”, „Чисти (зелени) технологии и екологични иновации”, „Климатични промени и климатична сигурност”, „Умен град – екологично мислене и социална среда” и „Екологично производство и биотехнологии”.

Тези теми провокираха отборите да разработват софтуер за технологии за мониторинг на атмосферния въздух, технологии за опазване на околната среда и развитие на земеделието, технологии за залесяване, сензорен велосипед за незрящи, датчик за прахови частици. Единият от отборите представи алтернативни варианти на пластмасови продукти от ежедневието, които могат да бъдат заменени с биоразградими такива. Имаше и разработка, свързана със създалата се пандемична обстановка и с цел бързата и автоматизирана дезинфекция на вътрешни пространства (вагони, автобуси, коридори, чакални и др.) Отборът предложи автоматичен уред за дезинфекция, използващ принципа на аерозолното разпространение на дезинфектант. Контрол и намаляване на отпадъците във водните площи беше другата интересна идея. Двата ученически отбора участваха с идеи, свързани с изграждането на географски информационни системи (ГИС), мониторингова система за инвентаризация на емисиите от парниковите газове и система за измерване параметрите на въздуха.

Курсантите и студентите са разпределени в осем отбора, два от тях представят Шуменския факултет на Националния военен университет. Учениците са представители на СУ „Бачо Киро“ в Павликени и на Професионална гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов“ в Козлодуй. Отборите работиха с академични наставници и ментори от бизнеса, които са подбрани в зависимост от темата, по която отборът работи.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “10 отбора участваха в първия хакатон, организиран от Националния военен университет „Васил Левски”

  • 23.04.2021 в 20:11
    Permalink

    Молим дано да можете да спасите боровата гора в Село Присово.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *