Набират средства за апаратура за търновската неонатология

ФОНДАЦИЯ „НАШИТЕ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА“ СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ за осигуряване на специализирана медицинска техника за три неонатологични отделения в България. Едно от тях е бебешката реанимация на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Организацията се заема с каузата да закупи апаратура за преждевременно родените пеленачета, защото наличната се използва активно и това води до бързото й амортизиране. За да реализират инициативата, са нужни средства и затова благодетелите отправят апел към дарители.

Фондацията ще събира пари, за да купи термолегло, което се използва за адаптация на децата към околната среда. Специализираното креватче поддържа топло, защитава от температурни стресови ситуации и позволява лесен достъп до бебето по всяко време на престоя му в неонатологичното отделение. Това е отворено легло, което има специални нагреватели. Някои болни бебета се поставят в него вместо в кувьоз, ако често трябва да се гушкат и вадят или ако са много големи, за да бъдат сложени в инкубатор, но все пак се нуждаят от интензивни грижи.

По думите на началника на реанимацията за новородени д-р Кина Николова нуждата от термолегло е спешна.

„Последната година бе изключително трудна, епидемията се отразява негативно върху семействата на недоносените деца и всички, които се лекуват в интензивен сектор. Надяваме се дарителите да подкрепят тази благородна кауза“, казва специалистката.

През интензивен сектор на търновската неонатология преминават около 120 бебета годишно. През 2020 г. екипът на звеното доказа за пореден път своя професионализъм, като успя да спаси четири деца, родени с тегло около 1000 г. Обикновено такива пеленачета се транспортират до Плевен, но заради усложнената епидемична обстановка медиците взеха отговорното решение да проведат необходимите грижи за мъниците в областната болница.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.