836 четения

Шефът на търновската лекарска колегия д-р Христо Димитров алармира: „Джипитата стават транспортери на ваксини, вместо да преглеждат пациенти“

Медикът подчерта, че заради скромни доставки на защитни препарати има напрежение между лекари

 

СЪС СЕРИОЗНИ ЗАТРУДНЕНИЯ СЕ СБЛЪСКВАТ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ В РЕГИОНА, на които е поверена отговорността да ваксинират приоритетните групи хора от Националния имунизационен план. По думите на председателя на Районната лекарска колегия във Велико Търново д-р Христо Димитров джипитата се налага да влизат в ролята на транспортери, за да се снабдят със защитните препарати. Малките количества пък създават напрежение сред пациентите и лекарите, както и усещане, че има такива, които пререждат други. Специалистът подчерта, че е необходима много стриктна организация на държавно ниво, за да се минимизират всички проблеми, защото в противен случай имунизацията на населението ще се проточи твърде дълго във времето и страната ни ще търпи още много негативи вследствие на пандемията.

„Когато дойдат доставки на ваксини в Регионалната здравна инспекция, ние, личните лекари, отиваме на място да чакаме, за да получим флакони. Вместо да получаваме препаратите с куриер до практиките ни, както всички други ваксини – за бебетата, за рак на шийката на матката и т.н., ние се редим на опашка, за да получим количества. През това време пациентите пък чакат пред нашите кабинети. Това е абсурдно, защото влизаме в ролята на транспортери, губим време и страдат пациентите“, заяви д-р Димитров.

ТОЙ СПОДЕЛИ, ЧЕ СМУТ СРЕД СЪСЛОВИЕТО СЪЗДАЛ И ФАКТЪТ, ЧЕ НЯКОИ МЕДИЦИ ПОЛУЧАВАТ ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ВАКСИНИ от други. Това довело до напрежение сред колегите, защото създало усещане на привилегированост.

„Разделението се получи от това, че някои практики са регистрирани като имунизационни кабинети и следователно им се полагат повече дози. На последното ходене аз успях да взема два флакона на Pfizer-Biontech и един на Moderna и излезе, че съм един от „най-богатите“ лични лекари в областта“, уточни шефът на колегията.

От един флакон на Pfizer-Biontech се извличат 6 дози, а от един на Moderna – 11. Медикът е категоричен, че това са символични количества и е невъзможно с тези темпове да успеят да обхванат всички желаещи от пациентските си листи. Личните лекари работят по изготвените списъци от февруари и звънят на записалите се, като приоритетни са хората над 65 години, с хронични заболявания и работещи в големи трудови колективи.

„ТРЕПЕРИМ НАД ВСЯКА ДОЗА И НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА ИЗХВЪРЛИМ ВАКСИНИ. Постоянно звънят пациенти и питат кога могат да дойдат на имунизация. Хората се интересуват и четат по медиите, че има доставки на РНК ваксини и искат да получат. Количествата обаче са много скромни и ги реализираме веднага, а пациентите си мислят, че ние уреждаме първо наши хора“, коментира д-р Димитров.

Подчерта, че отчита притеснение сред пациентите си, които вече са получили първа доза от Astra Zeneca. Това се дължи на допълнителните уточнения за субстанцията, с които излезе преди дни здравното министерство. Медикът обясни, че препаратът не е забранен за жени под 60 години, а следва да се направи по-обстойно оценяване на тяхното състояние за евентуални рискове и усложнения.

„При тази група пациенти има повишен риск от тромбоза. Рисковите фактори са тютюнопушене и продължителен прием на противозачатъчни. Моята препоръка е да се направи втора доза със същата ваксина, с която е била първата игла. Все още няма научни доказателства какъв би бил ефектът, ако се сложи втора доза от друг препарат. Не се знае дали няма да настъпят неприятни странични реакции и дали ще се постигне ваксинационно покритие“, допълни шефът на колегията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *