990 четения

Удължават извънредната епидемична обстановка

Ваксинационният щаб ще заседава, за да реши за ваксината на „Янсен“

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов,  като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение.

„Все още няма решение какви ще са ограничителните мерки около Великден“, заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов и допълни, че в момента се обсъжда какъв да бъде режимът за влизане в страната и до края на седмицата се очаква да има решение.
На брифинг Ангелов категорично заяви, че България излиза от третата вълна на Covid-19. За да се задържи добрата тенденция обаче трябва да продължи темпът на ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки, включително носенето на маски.

Ангелов съобщи, че в 12 часа днес ваксинационният щаб ще заседава, за да реши за ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) и дали могат да се отворят зелени коридори.

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва анализ и оценка на наличните данни за всички разрешени за употреба ваксини. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов .

В началото на седмицата ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на „Янсен“ след допълнителния анализ на данните за безопасност, предоставени от приложението на ваксината в САЩ, което позволява на държавите в ЕС да продължат техните ваксинационни кампании, включвайки тази ваксина.

 

istock
Миналата седмица на 15 беше извършена първата доставка на тази ваксина в България, 14 400, като днес очакваме информация от компанията и следващата доставка. Първоначалните данни са за 26 април, 24 000 дози“, обясни Кирилов.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *