795 четения

Великотърновска област е сред тези с най-ниска заболеваемост от коронавирус

Продължава имунизацията с мобилни екипи по селата

 

ПРОДЪЛЖАВА ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА ИНФЕКТИРАНИТЕ С COVID-19 у нас, а Великотърновският регион е на дъното на класацията по заболеваемост. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг в четвъртък за епидемичната обстановка в България. По думите му страната ни излиза от третата вълна на заразата и вече няма критични точки с голяма концентрация на заболели. Той заяви, че все още не е взето решение какви ще са ограничителните мерки около Великден и многото почивни дни за празника. Прогнозира обаче, че до две седмици кривата на заболеваемостта пак ще тръгне нагоре.

Към четвъртък по данни на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново инфектираните в областта възлизат на 337,54 на 100 000 души население. Тази стойност е на 14-дневна база и все още ни отрежда място в червената зона по заболеваемост.

От началото на пандемията до момента общо в областта са диагностицирани 8741 лица.

229 ЖИТЕЛИ НА РЕГИОНА СА НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦА. Наблюдава се драстично намаление и на случаите на инфектирани, които се лекуват в домашни условия. На терапия вкъщи са 817 души.

Още пет жертви взе COVID-19 за денонощие. Четирима от тях са мъже, съответно на 65 г., 71 г., 72 г. и 77 г., и една жена на 73 г. Битката с вируса са загубили 556 лица.

Поставени общо 17 450 дози ваксини, а втора игла са получили общо 3350 лица.

В петък два мобилни екипа ще провеждат ваксинация в няколко малки населени места в община Велико Търново. Записани са 170 желаещи да получат защитен препарат, но медиците ще бъдат снабдени с повече дози, в случай че на терен дойдат още кандидати за имунизация.

Продължават ваксинациите и реимунизациите на лицата, включени в първите три фази на националния план, в обособените имунизационни центрове и на лицата във фаза IV – от общопрактикуващите лекари. Към момента записаните чрез електронния портал могат да бъдат имунизирани само с ваксината на AstraZeneca по предварително уточнен график, информират още от РЗИ в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *