Общество

Багатури завладяват сцената на фестивал “Семе българско”

Културата, ритуалите, митологията, фолклора, танците и бойните умения на предците ни ще оживеят в рамките на седмото издание на национален фестивал “Семе българско”. Спектакъл “Бага-тур” ще срещне гостите на фестивала със завета на дедите ни, останал от древността до наши дни, а именно: да научим децата си на 3 неща – да яздят, да стрелят с лък и да говорят само истината.

На 15 май в парк “Казармите” в Севлиево, чрез музика, танци, действие – ще бъде пресъздадена битката между Доброто и Злото. Спектакълът ще разкаже за жертвоприношенията, давани в чест на тракийското божество Залмоксис, както и легендата за меча Бага-тур – мечът на сътворението, силата и смелостта на доблестните мъже, в чиито ръце е бил той. Зрителите ще се докоснат до една легенда, за да знаят от къде, как и кои древни богове, хора и митични същества са създали, воювали и защитавали Род и Родина, предавайки от поколение на поколение меча Бага-Тур.

Участниците в спектакъл  “Бага-Тур”  са каскадьори, актьори и танцьори със стотици изяви в България и чужбина. По време на спектакъла, гостите на фестивал “Семе българско” ще станат свидетели на майсторското владеене на коня и атрактивните акробатични умения на момчетата и момичетата от школа “БагаТур”. Като една от малкото групи в България, школа “БагаТур” се отличава в своята тренировъчна дейност с уменията, които усвояват нейните възпитаници, багатурите, а именно – езда, дресаж и персонална работа с коня, както и  умения за така наречената “прабългарска езда”, която включва атрактивни техники на владеене на бойно – приложни упражнения върху гърба на коня.

След края на спектакъла, всеки желаещ ще може да се докосне до оръжията на древните,  да възседне или да се снима с кон, както и да се запознае отблизо с участниците в спектакъла. Освен това в специално изграден “коридор” ще може да изпробва своите умения за стрелба с лък.

Заповядайте и вие, за да се срещнете с пазителите на българския дух, бит и традиции, предаващи ни знания за миналото и съхраняващи идентичността на българския народ. Седмият национален фестивал “Семе българско” ще премине под мотото “Предай нататък”, защото сме се съхранили, благодарение на умението ни да помним и предаваме напред през поколенията своите знания, опит, традиции и вяра.

 

 

Очакваме Ви!

На 15 и 16 май 2021 г. в парк “Казармите” в Севлиево, когато от кълна до върха – всичко ще е българско!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *