Музикантът Петко Савов направи класация на най-изпълняваните песни в пиано баровете

В навечерието на отварянето на нощните заведения в страната популярният търновски музикант Петко Савов е направил любопитна класация, с която да напомни за работещите в бранша, а също и да съживи интереса на хората към нощния живот, и по специално към пиано баровете.

Петко Савов е сред популярните великотърновски изпълнители, добре познат и в музикантските среди в страната. През последните години успя да се нареди сред разпознаваемите имена на клубната сцена у нас. В началото на кариерата си е работил с Михаела Филева, фронтмена на „Мъртви поети“ Момчил Караиванов и певицата Мирела Величкова, а по-късно реализира проекти и участия с победителката в „Гласът на България“ Стелияна Христова, певиците Християна Цветкова, Яница Русева и др. Пет сезона Савов е бил част от състава на великотърновския музикален театър. Създава и изпълнява собствена поп музика. През май 2015 г. негова песен оглавява класацията на БНТ (БНТ 2 и БНТ Свят) „Ново „10+2“, носител на награди от Българско национално радио, Съюза на артистите в България и др. Завършил е магистратура в Музикалната академия в Пловдив (АМТИИ), а от 2013 г. е преподавател към катедра „Музика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

40-годишният изпълнител споделя, че класацията, която е направил, е за песни, които се изпълняват най-често в пиано бар. Според изпълнителя те обхващат най-различни жанрове в музиката – джаз, блус, фънк, латино, денс, поп, вечните рок хитове и парчета от актуалните чартове.

„В нощните пиано барове звучат и много парчета от родната естрада, любими руски и италиански песни. Въпреки това мнозина меломани споделят, че по пиано баровете се свирят едни и същи песни и техният брой не е особено голям. Разбира се, с времето модата се изменя, търсенето също. По-старите „пушки4 сред музикантите имат по две-три папки с обема на „Война и мир“, което прави към 400 – 500 песни. Някои пък поддържат репертоар от над 1000 песни“, коментира Петко Савов.

Музикантът разказва, че е свирил в почти всички търновски клубове, а през последните 5 – 6 години кръстосва пиано барове те в цялата страна.

„Направих си труда да проверя архивите си и се оказа, че съм гастролирал в над 50 пиано бара в 39 града. Може да ви изненадам, но пиано бар например има в Дряново, и в Горна Оряховица, дори в с. Чифлик, Троянско. В Боженци също сме свирили много. Такива заведения има в почти всеки по-луксозен хотел. Във Варна, София и Пловдив са поне по няколко. И това съвсем не са всички. След цяла година без право да работят вероятно една част от тях ще изчезнат“, обяснява Петко Савов.

Изпълнителят добавя още, че ако в разнообразния нощен живот на столицата този род забавление е отживелица и модата му отминава, то в по-малките населени места пиано баровете все още са актуални.

Петко Савов изброява десет песни, които редовно звучат в пиано клубовете у нас. Класацията му включва хита Ain’t no sunshine – Bill Withers, или в буквален превод – „няма изгрев“ (…когато тя си тръгне). Той е от далечната 1971 г.

„Тази песен най-вероятно ще прозвучи още в първия сет на музикантите, когато и силата на звука е все още умерена. Дори е възможно да бъде и първата за вечерта. Лека, позната, лежерна, напълно подходяща за все още наполовина празния бар. Много често изпълнявана. Друго популярно парче е Stand by me – Ben E. King. Подходящо е за времето, в което половината резервации все още си плащат сметките в най-вървежната кръчма в града и вече викат такси. Едва ли някой ще се сети да си я поръча, но веднага щом зазвучи, ще започне да си я припява. Дори и лекичко да си тактува в ритъм. Съвсем малко сме бутнали темпото и песента си става много подходяща за лек намек на присъстващите, че вечерта вероятно ще е приятна и ще има музика за танци по-натам“, разкрива Петко Савов.

По думите му харесва и песента „Фалшив герой” на Тодор Колев. „Все пак сме в България, а и още напипваме почвата. Да загатнем небрежно, че знаем и български неща, да не си помислят хората, че само някакви английски и джаз ще свирим. Че ще има и за „кораба“ и за „хазяйката“, за морето и реката край тополите („моторите“), за прасковите, лимонадата и всичко! И даже времето ще лети… Категорично едно прекрасно и дори музикантско парче, любимо на мнозина пиано бар клиенти и безспорно превърнало се в пиано бар класика. При това българска. Не мога да не спомена „Две следи” на „Щурците“, казва Петко Савов.

Към списъка с хитове той е добавил „Богатство” на група „Тангра”, „Наследство “ на „Диана експрес”, “Обещай ми любов” на LZ и Силвия Кацарова, Proud Mary на Тина Търнър, „Миллион алых роз” на Алла Пугачова.

„В една евентуална класация за руски песни по баровете в челната тройка със сигурност ще влезе и евъргрийнът „Позови меня тихо по имени” на Любэ. Има едно неписано правило, че не можеш да пуснеш само една песен – руските вървят най-малко по две“, казва в заключение Савов.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимка личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *