457 четения

С проект за 376 494 лв. в община Горна Оряховица ограничават използването на пластмаса и създават еконавици

Местната власт ще разчита на добрата воля на бизнеса в града и самосъзнанието на хората

 

ГОЛЯМА ЕКОЛОГИЧНА ИНИЦИАТИВА ЗАПОЧВА ДА РЕАЛИЗИРА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 2 ГОДИНИ. Тя е насочена към намаляване на генерираните отпадъци в града и населените места в обхвата й чрез насърчаване на разделно сметосъбиране, минимизиране употребата на еднократни пластмасови артикули и повишаване на общественото самосъзнание и култура. Дейностите са описани в проекта „Община Горна Оряховица работи за общество с „нулеви отпадъци“, който се осъществява по програмата „Околна среда 2014 – 2020 г.“ с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и средства от държавния бюджет. Общата му стойност е 376 494 лв.

В Международния ден на Земята 22 април създателите на проекта разкриха повече подробности по него и целите, които следва да изпълни.

„Всички ние ползваме благата на Земята и трябва да направим необходимото, за да я оставим чиста за следващите поколения. Както напоследък често се говори за превенция в здравеопазването, така и тук превенцията в екологията е водеща. Чрез проекта ще помогнем на околната среда и на гражданите и това ще е мотив таксите за смет да не се увеличават“, заяви зам.-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев.

Ръководителят на проекта инж. Гергана Тодорова посочи, че основната цел на дейностите е сформиране на добри навици сред населението на общината за управление на генерираните отпадъци. За да се случи това, са заложени разяснителни кампании за нуждата от разделно събиране на боклука, две акции по предаване на хартия в 5 училища и привличане на вниманието на децата, младите хора и родителите към екотемата.

„На територията на общината имаме съдове за разделно събиране на смет – хартия, стъкло и пластмаса. Новата придобивка ще са 4 контейнера за текстилни отпадъци за намаляване на този вид боклук, който генерират жителите на населеното място. Ще бъде сключен договор със специализирана фирма за обслужването на тези съоръжения“, обясни Тодорова.

Съдовете за текстил ще бъдат разположени в парковете „Детски кът“, „Никола Панайотов“ и този в кв. „Гарата“, както и в района на общинския пазар.

КЛЮЧОВА ТОЧКА В ПРОЕКТА Е НАМАЛЯВАНЕТО НА УПОТРЕБАТА НА ЕДНОКРАТНИ ПЛАСТМАСОВИ КУТИИ, ЧАШКИ, ПРИБОРИ и други сходни артикули. За целта предстои провеждане на кръгли маси с представителите на бизнеса в Горна Оряховица и населените места в общината, които управляват обекти, като заведения за обществено хранене, места за настаняване, бензиностанции, кафе-барове, магазини и т.н. за ограничаване употребата на трудно разградимите вещи. Не се предвиждат финансови отстъпки за работодателите, които подкрепят екологичната инициатива, а ще се разчита на тяхната добра воля.

„Предстои подмяна на съдове, чаши, прибори и други артикули за еднократна употреба в общинските звена с такива за многократно ползване. Същото важи и за пластмасовите бутилки за вода, които ще се използват по време на годишната лекоатлетическа щафетна обиколка в Горна Оряховица. Ще опитаме да достигнем до колкото се може повече хора, за да се популяризират екологичните ползи от инициативата“, подчерта още ръководителят на проекта.

На въпрос на „Борба“ за това дали при постигане на заложените цели местната власт би намалила таксите за смет, зам.-кметът Николай Георгиев се въздържа от прогноза.

„В случай че бъдат намалени количествата смет, ще имаме възможност да обмислим стъпки в това направление. Истината е, че във всички населени места в общината има проблем с боклука. Хората все още предпочитат да изхвърлят на нерегламентирани места битовите си отпадъци, налага се да почистваме образували се нерегламентирани сметища. Всяка година общината отделя финансов ресурс, за да се справи с тези импровизирани депа“, посочи той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *