Общество

Търсят доброволци за преброяване на врабчетата у нас

 

ТАЗИ СЪБОТА СЕ ПРОВЕЖДА НАЦИОНАЛНАТА ИНИЦИАТИВА ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА ВРАБЧЕТАТА. Акцията се организира от Българското дружество за защита на птиците и от организацията отправят призив за доброволци, които да помогнат за успешното реализиране на кампанията. Всеки желаещ може да се включи, като за целта първо трябва да се регистрира на сайта vrabcheta.bg.

Броенето на врабчетата помага да бъдат установени численостите на местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабче преобладава в страната. През последните години резултатите от мониторинга на широко разпространените видове птици показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полските врабчета, от друга страна, продължават да увеличават броя си.

Същинската част на инициативата е насрочена за събота между 9:00 и 12:00 часа. Участниците следва да отделят 10 минути в този часови интервал, през които на избрано от тях място да наблюдават колко врабчета ще преминат. Накрая трябва да въведат данните на vrabcheta.bg. Много важен момент от преброяването е попълването и на нулеви резултати, в случай че на избраната локация за отчетния диапазон от време не бъдат наблюдавани врабчета. Тогава се въвежда цифрата „0“ за съответния вид птици.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се провежда за първи път преди 5 години и се реализира изцяло от доброволци.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *