Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Идеята за природни снаряди със семена за незалесени райони донесе победа на търновски курсанти в хакатона

Отборът на факултет „Общовойскови“ в Националния военен университет „Васил Левски“ „Звездолет“ спечели първия хакатон, организиран от Военния университет. Състезанието бе на тема „ЕКОТЕХ“ и посветено на Световния ден на Земята. Курсантите първокурсници Михаела Кавалджиева, Илияна Илиева и Добромир Калинов успяха да впечатлят журито с оригиналната си идея за въздушно залесяване. Академичен наставник на тима е д-р Георги Баев, гл. ас. в катедра „Национална и регионална сигурност“.

Отборът победител с бриг. ген. Иван Маламов и академичния наставник Георги Баев

„Ние решихме да се занимаваме с обезлесяването и така ни хрумна идеята за природни снаряди, или т.нар. самолетни семенни бомби. Семената се поставят в биоразградим контейнер, напълно безопасен за почвата и околната среда, и тези контейнери се разпръскват със самолет в труднодостъпни местности и такива, които са пострадали от бедствия като пожари и наводнения“, обяснява курсант Михаела Кавалджиева. Колегата й курсант Добромир Калинов допълва, че предимството на този метод е, че така се спестяват разходи и не се ангажират много хора. „Контейнерът е с формата на снаряд, има остър връх и така се забива в почвата. В корпуса му има почва, в която са семената. След като се пусне отвисоко, силата на падане се ускорява и така успешно се забива в земята. Такива „бомби“ могат да се пълнят и с фиданки вместо със семена“, уточнява и курсант Илияна Илиева.

Отбор „Стрела“ стана първият подгласник на победителите. Тримата курсанти, които са представители на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“, защитиха успешно идеята си за мобилна станция за откриване на фините прахови частици във въздуха. „Нашите станции са мобилни, за разлика от сега съществуващите. Това ги прави лесни за управление, могат да бъдат разположени в административни сгради или пък близо до индустриални зони, където въздухът е замърсен“, обяснява мл. сержант Тони Борисов. Курсантът допълва още, че той и неговите колеги са изследвали въздуха в Шумен през зимата и са установили многократно завишени нива на замърсеност. „Малко преди да започне състезанието, проверихме и въздуха във Велико Търново. Данните на станцията показаха три пъти над нормата замърсеност с фини прахови частици“, уточнява мл. сержант Тони Борисов. Академичен наставник на тримата курсанти е доц. д-р инж. Марияна Тодорова от катедра „Информационна сигурност“ на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

На трето място журито класира отбор „Любознателните“ от факултет „Общовойскови“. Курсант ст. сержант Мадлен Пенева, курсант сержант Явор Стайков и студентката Деница Божанова се представиха с идея за контрол и намаляване на отпадъци във водните площи. „Проектът ни е за поставянето на мрежи, чрез които могат да се събират отпадъците в поречните корита. За да получаваме информация кога капацитетът на мрежите вече е запълнен, в тях ще има и устройства тип преливник“, обяснява ст. сержант Мадлен Пенева и уточнява, че Янтра е подходяща река за поставянето на подобни мрежи, защото водата й се води една от най-замърсените в България. Отборът участва в състезанието и с прототип за мониториг на водните площи. Академичен наставник на отбора е д-р инж. Николай Долчинков, гл. ас. в Институт „Научноизследователска и иновационна дейност“.

Награди в състезанието дадоха и спомоществователите и менторите, които станаха партньори на хакатона.

10 отбора – осем от двата факултета на Националния военен университет и два ученически тима, участваха в състезанието. Учениците бяха представители на СУ „Бачо Киро“ в Павликени и на Професионална гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов“ в Козлодуй.

Състезанието започна с викторина, в която участваха само курсантите и студентите от Военния университет. Победител във викторината стана отбор „Стрела“. На второ и трето място се класираха отборите „Terra incognita” и „Екозащитнички“.

Студентката Петя Христова спечели фотографския конкурс, който също беше част от хакатона. Нейната снимка „Врачански балкан“ е събрала 294 гласа. На второ място е Гергана Георгиева, която също е студентка, а трета е курсант Елена Павлова. И трите момичета са от факултет „Общовойскови“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

2 thoughts on “Идеята за природни снаряди със семена за незалесени райони донесе победа на търновски курсанти в хакатона

 • 25.04.2021 в 23:40
  Permalink

  Най- необходимото в момента. Ще има шанс да се възстановят изсечените дървета в Горите на Селата Миндя и Присово.

  Отговор
 • 26.04.2021 в 13:19
  Permalink

  Не дочакахме да стане новият център на Велико Търново, не дочакахме да оправят Присовските завои, не дочакахме Летището в Горна Оряховица, не дочакахме много обещани неща, защото трябва да се дават пари, а всичко от което се вземат пари върви с пълна сила. Изсичането на горите, правенето на спортни площадки и т.н. от такива дейности се облагодетелстват само отделни хора, но винаги става с протекцията на правителството.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *