515 четения

Медици на крака до 150 души от търновски села, за да ги ваксинират

Очаква се доставката на по-големи количества имунизационни препарати за личните лекари

АКТИВНО ПРОДЪЛЖАВА ВАКСИНИРАНЕТО НА ЖИВУЩИ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. През изминалите дни по инициатива на местната власт медицински екипи посетиха 10 селища, за да направят имунизация на близо 150 желаещи. Акцията обхвана хора от Килифарево, Дебелец, Миндя, Церова кория, Пчелище, Шемшево, Пушево, Момин сбор, Арбанаси, Шереметя, Никюп, Дичин и Русаля. Инжекция със защитния препарат получиха основно хора от третата възраст, за които евентуално заразяване би било пагубно.

Преди да се премине към същинската част, медиците прегледаха обстойно кандидатите за ваксина, след което им обясниха евентуалните странични ефекти и рискове от поставянето на субстанцията. Всички пациенти подписаха декларация за информирано съгласие и нямаха колебания в избора си за имунизация.

Хората бяха ваксинирани с препарата за Pfizer-Biontech, а за успешното провеждане на инициативата се погрижиха медици от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и Специализираната болница за активно лечение по кардиология в старата столица. Екипите с радост установили, че дошлите за имунизация са повече от предварително записалите се.

По данни на Регионалната здравна инспекция вече са поставени близо 19 000 дози ваксини на жители на областта. Втора игла са получили 3944 души. От звеното съобщават, че предстоят по-големи доставки на препарати, с които ще бъдат обезпечени общопрактикуващите лекари. Зелените коридори също остават да работят и записването за тях става чрез платформата his.bg.

МЕЖДУВРЕМЕННО МЕСТНИТЕ ЗДРАВНИ ВЛАСТИ ОТЧИТАТ СПАД НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА. Инфектираните са 313 на 100 000 души, с което приближава нивото, заради което преди няколко месеца бе взето решение за по-строги мерки.

В болница са настанени 216 души, а в домашни условия се лекуват 810 пациенти. Най-ниско е разпространението на заразата в общините Златарица, Сухиндол и Полски Тръмбеш.

Новите жертви на инфекцията са жена на 47 години и мъж на 58 години. С тях броят на починалите става 569.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *