Водещи новиниОбщество

Над 500 души от цяла България участваха в създаването на гора край Килифарево на мястото на старо сметище

Доброволци залесиха навръх Цветница 20 дка с дъб, бор, липа, акация и други видове

ОГРОМЕН ИНТЕРЕС ПРЕДИЗВИКА ЗАЛЕСИТЕЛНАТА АКЦИЯ НА СТАРОТО ЗАКРИТО ВЕЧЕ СМЕТИЩЕ В КИЛИФАРЕВО. Над 500 души от региона и различни краища на страната дойдоха в неделя, за да посадят фиданки и да допринесат за създаването на гора. Млади, стари, деца, тийнейджъри, цели семейства, чужденци и представители на всякакви професии без умора въртяха лопати, кирки и други приспособления, с които дадоха своя дан за каузата.

Мащабното екосъбитие се реализира на Цветница по инициатива на най-голямата група за здравословен начин на живот в областния град TarnovoRuns. Тя получи подкрепата на „Гората.бг“ и Община Велико Търново. Чрез публикация в социалната мрежа Фейсбук бяха поканени доброволци и за две седмици идеята доби огромна популярност.

Местната администрация бе осигурила транспорт за желаещите, които нямат свой превоз. Други дойдоха с лични автомобили и колелета. В 10:00 часа бе раздадено цялото залесително оборудване, с което бе обезпечена акцията, както и дръвчетата, предоставени от „Гората.бг“. За акцията от организацията бяха донесли малко над 5000 фиданки.

На старото рекултивирано сметище бяха засадени акация, липа, дъб, бор, кестен, сливи и други.

Преди да се пристъпи към същинската част, участниците в събитието преминаха инструктаж, за да са наясно какви правила трябва да следват, за да не похабят фиданките. Беше им обяснено, че целият корен задължително трябва да остане поне 10 сантимента под повърхността на почвата.

ОТ КМЕТСТВОТО В СТАРАТА СТОЛИЦА БЕ ОСИГУРЕНА ВОДОНОСКА ЗА ПОЛИВАНЕТО НА МЛАДИТЕ ДРЪВЧЕТА. Доброволците успяха да залесят целия терен, който възлиза на около 20 дка. На обяд при ентусиастите отиде свещеник, който благослови труда им и ги почерпи с баница. По думите на създателя на TarnovoRuns Калин Василев това е най-многочисленото мероприятие, което организацията успява да проведе до момента.

Цялото събитие се предаваше на живо в интернет.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Над 500 души от цяла България участваха в създаването на гора край Килифарево на мястото на старо сметище

  • Дано останалите дръвчета се засадят на поголовно осичаната Присовска гора.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *