Църквите посрещат миряни за Великден с дезинфектанти на входа, здравните власти препоръчват да не се целуват иконите

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ЩЕ ПОСРЕЩНАТ ВЕЛИКДЕН В УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯ. За да се гарантира безопасността на миряните, които смятат да посетят храмовете за празника, от здравното министерство излязоха с препоръчителни мерки. И ако през 2020 г. призивът на властите бе да не се ходи на църква на Възкресение, този път няма такъв призив. За сметка на това свещенослужителите ще бъдат ангажирани в осигуряването на ред, с който да се избегне струпване на хора.

На входа на всички храмове трябва да има дезинфектанти, а влизащите вътре задължително следва да носят предпазна маска, покриваща носа и устата. Миряните трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 метра, да не докосват реликвите и да не целуват иконите. Няма да се допуска неконтролируемо навлизане в църквите, ще се организират отделни входове и изходи за християните, а на определен период от време ще се проветрява, за да се предотврати разпространение на инфекцията.

От здравното министерство препоръчаха при възможност да бъде намалено времетраенето на църковните служби и ритуали за празника.

ЗАРАДИ ОТЧЕТЕНИТЕ ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ В ОВЛАДЯВАНЕТО НА ТРЕТАТА ВЪЛНА ОТ COVID-19 БЕ ОБЯВЕНО РАЗХЛАБВАНЕ НА ЧАСТ ОТ МЕРКИТЕ. Разрешава се провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Дейностите в тях ще се провеждат при спазване на физическа дистанция, носене на защитна маска, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция. Дава се зелена светлина за провеждането на спортни състезания на открито при публика от 30 процента от целия капацитет. След 10 май пък ще бъде увеличен броят на класовете, които ще учат в присъствена форма.

По отношение на влизането в страната от 1 май във връзка с туристическия сезон властите предлагат то да става по 3 начина – с ваксинационен сертификат, с отрицателен PCR или антигенен тест. Съществува и опция за допускане в пределите на държавата чрез представяне на документ за преболедуване на заболяването не повече от 6 месеца от датата на идването на лицето у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *