1134 четения

Благодетели помогнаха на мъж, загубил крака си след COVID-19, отново да проходи

Стефан Грозев от Горна Оряховица вече може да се движи сам и дори шофира автомобила си

 

Стефан със съпругата си Диляна.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ ЗАВИНАГИ БЕЛЯЗВАТ ЖИВОТА НА СТЕФАН ГРОЗЕВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Навръх Коледа през 2020 г. 52-годишният мъж губи крака си заради усложнения от коронавирус, а днес – малко преди Великден, се случва чудото, за което е мечтал – отново да проходи. Десетки са ангелите, които помогнали за връщането към нормален живот на Стефан и допринесли за щастливата развръзка чрез включването си в благотворителна кампания за набиране на средства за бедрена протеза. Имплантът вече е поставен, а усмивката не слиза от лицето на горнооряховеца. Той отново може да се движи сам, да шофира автомобила си и очаква с нетърпение момента, в който ще се върне на работа. Копнее пак да бъде полезен на фирмата, в която работи, и да продължава да изпълнява пълноценно задълженията си като глава на семейството.

Драмата в живота на Стефан започнала в началото на декември, когато го диагностицирали с коронавирус. Първоначално е приет за лечение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, но състоянието му драматично се влошило. Започнал да проявява все по-тревожни симптоми, които медиците разпознали като животозастрашаващи. Насочили го към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където установили, че е налице запушена артерия на единия крак. Налагало се спешна хирургична интервенция и тъй като според тях случаят бил особено сложен, препратили горнооряховеца към УМБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен. Там е поет веднага и след пореден тест за COVID-19 установили, че инфекцията е преминала и екипите могат да съсредоточат всичките си усилия по справяне с тромба.

НАСТАНЕН Е В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО СЪДОВА ХИРУРГИЯ, КЪДЕТО СТАРТИРАТ ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНО ЛЕЧЕНИЕ. Стефан изпитвал нечовешки болки, кракът му отекъл, пръстите посинели и медиците трябвало да вземат решение какво да предприемат. Били изправени пред дилемата да му ампутират крака, или да запазят крайника с риск да увредят бъбреците му. В крайна сметка на 26 декември направили бедрена ампутация.

52-годишният мъж и семейството му приели много тежко новината, но специалистите направили необходимото, за да им вдъхнат сили. Обяснили, че днес центровете за протезиране и рехабилитация са на много високо ниво и въпреки ампутацията той може да се върне към нормален живот, стига да преживее психологически проблема.

След изписването му неговата съпруга Диляна Грозева отправи апел във Фейсбук с надеждата да се появят дарители, които да помогнат за събиране на необходимата сума за протеза. Жената трогна хиляди с думите, че не приемат отчаянието и вярват в чудеса. Призивът й даде резултат и с общи усилия се стигна до купуването на имплант.

„Когато минаваш през ада, не трябва да спираш да вървиш. Благодарни сме на хората, които ни подадоха ръка и тръгнаха с нас по този път. В днешно време добротата не се търкаля по улицата и трябва да се приема с благодарност. Ние сме щастливи, защото получихме шанс да продължи да живеем“, казва съпругата на Стефан.

НЕГОВАТА ЛЮБИМА НЕ СПИРА ДА ГО ОКУРАЖАВА ВЪВ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС И ИМА ОГРОМНА ЗАСЛУГА ЗА ВРЪЩАНЕТО НА МОБИЛНОСТТА МУ. Заедно правят разходки из парковете в Горна Оряховица, подкрепя го в ежедневните дейности, а най-значимият напредък, който 52-годишният мъж постига, е възможността отново да управлява кола.

От три седмици Стефан пак е зад волана и се справя чудесно с шофирането.

„Чувствам се жив и отново активен. Движението за мен е живот. Преди ме притесняваше неизвестността, а сега съм спокоен и е прекрасно, че мога да съм пак сред хората“, казва той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *