401 четения

Четири великотърновски училища получават близо 700 000 лв. за иновативни кабинети

Четири училища от Велико Търново получиха финансиране по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

STEM средата е основана върху идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика, в интердисциплинарен и приложен подход. Вместо да се преподават четирите дисциплини като отделни и дискретни предмети, тя ги интегрира в последователна парадигма на обучение, базирана на реално приложение.

Програмата финансира проекти за изграждане на училищни STEM центрове в две категории: малка ( до 50 000 лв.) и голяма (до 300 000 лв.).

Максималната сума от 300 хил. лв. за финансиране получи Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“. Основната цел на проекта на училището по програмата е изграждане на технологичен център, които представлява интегрирана съвкупност от кабинети и други учебни пространства, създаване на култура за иновации сред училищната общност.

Основно училище „Бачо Киро“ е одобрено за сумата от 266 767 лева. Техният проект предвижда създаване на център за природни науки, изследвания и иновации. С реализиране на проектното предложение ще се създадат предпоставки за успешното въвеждане на едносменен режим на обучение в учебната институция.

Средно училище „Владимир Комаров“ е третото одобрено училище от областта, като основна цел на неговия проект е създаване на иновативно учебно пространство – училищен център „Автоматика“ с фокус върху STEM технологиите, за което получава финансиране от 49 912 лева.

ОУ „П. Р. Славейков“ се финансира с 49 450 лева. Проектът е за изграждане на учебен център за „зелени“ идеи и мечти, където ще се приложи наученото в часовете по природни науки на практика и ще се търсят решения на екологичните проблеми и за запазване на чиста околна среда за бъдещите поколения.

Още през миналата година започна изграждането и създаването на STEM центрове. Ключовото при STEM е, че всички обучителни дейности се базират на намирането на решение на проблеми от реалния свят и акцентира върху ученето, основано на проекти.

Най-добрият начин за възпитаване на любов към ученето е да се насърчи любопитството.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *