80 четения

Експерименталният концерт с 5000 души в Барселона даде обещаващи резултати

Няма „никакъв признак“ за зараза след пробния рок концерт на закрито в Барселона на 27 март, на който 5000 души танцуваха с маски, но без физическа дистанция, съобщи АФП.
Целта на експеримента беше да бъде проверено дали концертите са безопасни през пандемията.
След направените Пи Си Ар тестове на всички участници две седмици след концерта на група „Love of Lesbian“ в зала „Палау Сант Жорди“, „няма никакъв признак, който да показва, че на събитието е имало предаване на заразата“, каза д-р Жозеп Мария Ибре.
Две седмици след концерта са открити шест положителни случая, но организаторите са сигурни, че при четири от тях заразяването е станало извън него.
„С оптимизирана вентилация, антигенни тестове и носене на маски може да бъде гарантирано безопасно пространство“ – добави д-р Ибре.
Освен вентилацията е контролиран и достъпът до тоалетните.
Всички от публиката са си направили тестове за Ковид-19 часове преди него на разкрити за целта три медицински пункта. Резултатите от антигенните тестове са изпращани 10-15 минути по-късно в приложение на мобилните телефони. Тестът и защитна маска за лице са влизали в цената на билетите за концерта, продавани за 23-28 евро.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *