168 четения

Мирни военни игри организират в НВУ

68 курсанти ще преодоляват препятствия, ще изпращат криптирани съобщения, ще хвърлят пластини по мишени

Двудневни занятия с военноприложни игри ще проведе Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Занятията са на тема „Мирни военни игри“ и ще се проведат на 28 и 29 април в чест на 6 май – Деня на храбростта и Българската армия.

Общо 68 курсанти от всички курсове и от почти всички военни специализации в двата факултета на Военния университет ще участват в Годишната военна игра. Отборите ще бъдат четири, като във всеки от тях ще има по 17 курсанти. Целта е бъдещите офицери да покажат на практика това, което са научили до момента. Военноприложното състезание ще постави момчетата и момичетата в максимално близка до реалните условия тактическа обстановка и те ще трябва да проверят своите професионални и лидерски качества и умения.

На 17 учебни центъра ще бъдат проведени игрите. В някои от тях ще участва целият отбор и битката ще бъде отборна, някои от задачите ще изискват индивидуална игра.

По време на игрите курсантите ще трябва да преодоляват препятствия, изпращат криптирани съобщения, да хвърлят пластини по мишени, да сглобяват част от верига на МТ-ЛБ, да минират участък, да разкодират кодограма. Ще има задача, която е спасителна мисия, преодоляване на заразена с бойни отровни вещества местност, стрелба с пистолет „Макаров“ и автомат „Калашников“.

Втория ден е предвиден и поход до полигона в Беляковец, където курсантите от военните специализации, свързани с логистиката, ще месят хляб и ще приготвят храна в полевите кухни.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *