У нас

Ще ползваме ваксината на „Янсен” и у нас

В 26 пункта в страната ще има „зелени коридори“ за предстоящите почивни дни

„Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за „Янсен“ и то е положително. Междувременно още седем страни взеха своето решение. Всички мнения са по посока на това ваксината да се използва без ограничения, което е и нашето решение“.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването в понеделник.

 

По отношение на „зелените копидори“ по празниците доц. Кунчев съобщи, че ще работят общо 26 ваксинационни центъра. Четири от тях ще бъдат в София – в Александровска болница, „Света Анна”, ВМА и „Пирогов”.

Почти във всички работни дни центровете ще работят от сутринта. В почивните дни някои от тях ще са до обяд, но повечето ще бъдат отворени целодневно.

„В тях ще има ваксини на Pfizer и AstraZeneca. Количествата от „Янсен” са малки, за да ги насочваме сега. Наистина ще е по-правилно тя да се използва при групи, при които искаме да постигнем по-бърз ефект и където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла”, каза Ангел Кунчев.

На въпрос как се е стигнало до решението за използване на „Янсен“, след като страничните ефекти са подобни на тези след AstraZeneca и са докладвани при по-млади жени, доц. Кунчев уточни: „Данните, които имам за България, показват, че няма принципна разлика. Да, при жените, които са отговаряли на показателите при AstraZeneca, е необходимо по-голямо внимание при прилагането, но няма ограничения в използването“.


„За AstraZeneca сме казали, че който си е сложил първа игла, препоръчваме да довърши процеса с втора доза от същата ваксина. Има препоръка да се слага с повишено внимание на жени под 60 г., както и на тези, които в миналото са имали някакви тромбоцитни прояви“, обясни той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че през следващите седмици се очакват у нас да пристигнат доставки основно на РНК ваксини.

„Имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария и Чехия, че стартират ваксинирането с „Янсен” без никакви ограничения”, каза още той.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *