461 четения

Свинекомплексът в Свищовско вече може да изнася месо извън България

КРАЙ НА ОГРАНИЧЕНИЯТА ПРИ ПРОИЗВОДСТВО И ТЪРГОВИЯ НА ПРАСЕТА И СВИНСКО МЕСО, КОИТО ДЪЛГО ВРЕМЕ БЯХА В СИЛА ЗА СВИНЕКОМПЛЕКСА в свищовското село Българско Сливово. Индустриалната ферма понесе тежки икономически загуби, след като преди две години в нея бе регистрирано огнище на африканска чума. Последва умъртвяване на над 15 000 животни, загробване, претенции към държавата за неправилно сформирана пазарна оценка на щетите и в крайна сметка собственикът на свинекомплекса осъди за 5,4 млн. лв. Агенцията по безопасност на храните.

От два дни на фермата се дава зелена светлина за износ на свинско в пределите на Европейския съюз. Това става възможно, след като Агенцията по безопасност на храните защити успешно становището си пред Европейската комисия за постигнати високи резултати в борбата със заболяването на домашните свине. От звеното понижиха рестрикциите за още 13 области освен Великотърновска.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че африканската чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор, но месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *