157 четения

Женски образ от 500 пеперудени крила показват във В. Търново

Tворбата „Екстракция“ на Яница Фендулова в поредицата „1м2 изкуство“ може да се види до средата на май

 

До 14 май великотърновци и гости на града могат да разгледат най-новото произведение „Екстракция“ на творящата в старата столица Яница Фендулова. Изложбата е организирана от пространство за култура „ТАМ“ и куратора Мартина Йорданова като част от инициативата „1m2 изкуство“. Тя може да се види на витрината на ул. Иван Вазов“ 8 в болярския град.

Специално подготвената за „1m2 изкуство“ творба представлява женски портрет – профил, с пищна златна рамка. Изображението е репродукция на сувенирно африканско изделие от Кот д`Ивоар, а фотографията е заснета на туристически пазар за автентични изкуства и занаяти в Абиджан. По-внимателният поглед показва, че образът на жената представлява колаж от близо 500 разноцветни пеперудени крила.

С творбата авторката намигва към традиционната изложбена практика – поставянето на изображение в рамка, дистанцирано от публиката си, „под стъкло“. За работата си Яница Фендулова казва: „Всички пътуваме и снимаме, събираме сувенири от интересни места, колекционираме нечия автентичност. Музеите също правят такива колекции, но по различен начин. Работата „Екстракция“ прави асоциации с подобни теми и практики. В процеса на екстракция се извличат най-характерните качества от изходния материал. Затова и творбата провокира с въпроса дали е запечатала есенцията на африканската култура, на жената, на пеперудата, или на противоречието на свободата?“.

Яница Фендулова е родена в Бургас през 1992 г. В момента е докторант към катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Преди това е завършила бакалавърска степен с профил „Скулптура“ и магистратура, специалност „Живопис“, в същия университет. По време на следването си е учила в Испания, Франция и Унгария. Яница Фендулова е член на местната арт група „Дупини“ и е сред съоснователите на група „Многоточие“.

Изложбата е част от инициативата „1m2 изкуство“, която вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв. м. Вдъхновен от концепцията за white cube (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда. През 2021 г. са планирани общо 5 изложби.

„1m2 изкуство“ е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерството на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *