COVID-19 плъзна сред педагози и в Дом за хора с умствена изостаналост в областта

Мобилни групи ще поставят втора игла ваксини във Великотърновско и Еленско

МАКАР ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА ДА Е ПОНИЖЕНА, НОВИТЕ СЛУЧАИ НЕ СЕКВАТ. Инфектираните възлизат на 293 на 100 000 души, а сред установените заразени има представители на детски учебни заведения, социални домове и други институции. Диагнозата е потвърдена при помощник-възпитател в ДГ „Славейче“ в Златарица и учител от начален курс на обучение в СУ „Димитър Благоев“ в Свищов. Под карантина са поставени установените контактни на заболелите лица – 22 деца, трима души от екипа на забавачката и 18 ученици от школото.

Два случая на COVID-19 са засечени при персонала в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Пчелище. Екип на РЗИ Велико Търново е отишъл на място в социалното заведение и е направил бързи антигенни тестове на 60 лица, от които 43 потребители и 17 работещи в звеното и защитеното жилище. При осем от домуващите и едно лице от екипа са установени положителни резултати.

Създадена е организация за отделянето на инфектираните от здравите и са определени социални служители, които да се грижат за тях.

Продължават да намаляват заболелите от коронавирус, при които се налага болнично лечение. В клиника са настанени 209 души, а 775 са на домашна терапия.

ЖЕРТВИТЕ НА ЗАРАЗАТА ВЕЧЕ СА ОБЩО 580.

Активно продължава да се провежда ваксинационният процес в региона. На 29 април, 5 и 7 май мобилни екипи от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и Специализираната болница за активно лечение по кардиология в старата столица ще бъдат ангажирани в реимунизацията на жители на малки населени места в общините Велико Търново и Елена. Очаква се втора доза да получат 214 лица.

До момента в региона са поставени близо 20 000 ваксини. Това ни отрежда 11-о място в страната по общ брой инжектирани дози.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.