Сдружение „ТАМ“ и социална чайна вдъхват нов живот на клуба на културните дейци във Велико Търново

Средището на интелектуалния елит ще заработи отново след 40-годишно прекъсване

 

Великотърновското сдружение за култура „ТАМ“ и социалната чайна във Варна получиха договор за отдаване на първи етаж и градината от сградата на Клуба на дейците на културата за период от 5 години.

Двете неправителствени организации водиха няколкомесечни преговори с Община Велико Търново да получат за 10 години безвъзмездно сградата, която е паметник на културата, с намерение да стане нов културен и социален център.

Красивото здание се намира в старата част на града, между крепостта Царевец и Самоводската чаршия, и е местна културна емблема. Клубът на дейците на културата дълги години имаше важна роля в развитието на културния живот на болярския град. През него минават хора, като Габриел Гарсия Маркес, Йордан Радичков, Дора Габе, Любомир Левчев, артисти от Народния театър, Иван Вазов и др. Тук е последното литературно четене на Емилиян Станев. Творците от онези години подчертават, че влизането в клуба е било въпрос на чест и белег за културна значимост и признание от гилдията. В клуба и кръчмата към него се събирал интелектуалният елит на В. Търново. Тук се случвали всички първи събития в града. Правели се литературни прощъпалници, провеждали се литературни четения, изложби, концерти, играели се театрални постановки. А често след приключване на официалната част културните дейци продължавали споровете и дискусиите си на чашка и бутилка в кръчмата до късно през нощта. Всичко това продължава до 1993 година, когато дейността на клуба на културните дейци приключва. Следват няколко неуспешни опита за възстановяване на културните инициативи на това историческо място. Оттогава насам тази емблематична къща остава неизползваема и започва да се руши.

МИНАЛАТА ГОДИНА ПО ИНИЦИАТИВА НА ДВЕТЕ КЛУБНИ ПРОСТРАНСТВА – ЧАЙНАТА И „ТАМ“, ПРЕЗ ЮНИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДОСТАВИ ДОСТЪП ДО СГРАДАТА НА КЛУБА НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА. Екипи от доброволци почистиха и освежиха мястото и в продължение на месец в двора се събираха млади хора, които имаха интерес да посетят панорамата на българското кино, както и представянето на няколко книжни издания, дело на местни автори. Тогава и започна инициативата на сдруженията за възстановяване на клуба. „Имаме готовност да стартираме с първоначална инвестиция от 38 000 лв. в обновяване и обзавеждане на обекта. Новите стопани планират и вложение за първите две години в обучителната програма за младежи в размер на още 30 000 лв.“, коментира тогава Галин Попов. Идеята за раздвижване на това култово пространство във Велико Търново дошла по време на карантината през март миналата година.

Сега младите и инициативни хора са готови с проект, който да върне живота в сградата. „Зданието е на няколко етажа и има потенциал да бъде развито. Нямаме намерение да се фокусираме върху конкретни теми, защото вярваме, че събирането на едно място на хора с различен професионален опит – художници, дизайнери, архитекти, изследователи ще бъде полезно и за града, и за жителите в града. Така ще можем да изследваме настоящето и ще създаваме и бъдещето на града“, коментира неотдавна Галин Попов. И допълва, че според техните виждания етажът към улицата би било чудесно изложбено пространство. Там може да бъде предлагано и българско изкуство на различни езици.

„Този проект идеално се вписва и отговаря на изискванията на нашата стратегия. Община Велико Търново винаги е била партньор на клуб „ТАМ“, на техните инициативи и заедно можем да направим нещо ценно и смислено“, коментира и началникът на дирекция „Култура“ във Великотърновската община.

От сдружението за култура „ТАМ“ вярват, че чрез обвързването на социалното и културното ще вдъхновят нов живот в клуба, превръщайки го в съвременно общностно пространство.

Неправителствените дружества от Велико Търново и Варна обмислят в организацията и провеждането на бъдещите културни прояви да бъдат ангажирани и младежи от социалните центрове в града, на които да помогнат за социална и трудова реализация.

От сдружението за култура отправят апел към всички, които искат и могат, да се включат в разчистването на мястото и в кампанията за набиране на нужните за ремонта средства. Паралелно с това ще продължат културната програма на открито в градината, уточняват от „ТАМ“.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *