225 четения

Яйца от Полша и агнешко от Северна Македония превземат търговската мрежа в навечерието на Великден

 

Вносните продукти са с 20 процента по-евтини от родните

 

В ДНИТЕ, В КОИТО ВСИЧКИ ДОМАКИНСТВА У НАС ЗАПОЧВАТ ДА СЕ СНАБДЯВАТ С ТРАДИЦИОННИТЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, търговската мрежа изобилства от вносни стоки. Сериозно подбиване на цените има при родните яйца и агнешко месо, които търпят пренебрежение от страна на клиентите за сметка на по-евтини суровини, произведени в чужбина. Оказва се, че в Агенцията за закрила на потребителите изобилства от сигнали за храни, характерни за празничната трапеза, които са със съмнително качество. Местните фермери пък настояват за засилени проверки от страна на Агенцията по безопасност на храните с надеждата от ведомството да проведат мащабни проверки и да се даде шанс на родното производство да бъде изцяло реализирано у нас.

Най-сериозен дъмпинг на българските яйца правят тези от Полша. Тяхната цена е с около 20 процента по-ниска. Според родните птицевъди качеството на чуждестранните яйца е влошено и са скептични към всички партиди. Твърдят, че това са неусвоени количества, тъй като в Полша празнуват Великден по-рано от България. Фермерите посочват, че при пазаруване хората трябва да обръщат сериозно внимание на опаковките и могат да разпознаят полските яйца по баркода. Той съдържа съкращението PL. Въпреки опасенията на нашите производители няма официални данни суровините от Полша да са опасни за здравето на хората, защото в противен случаи вече щяха да са иззети от търговската мрежа.

Екоактивисти пък призовават да не се купуват яйца, обозначени с код 3. Те са произвеждани от клетъчно отглеждани кокошки и според природозащитните това е изключително нехуманно. Този тип се характеризира с осигуряването на пространство колкото един стандартен лист хартия формат А4, в което да прекара целия си живот пернатото, без да може да разпери крилата си.

ПО ОТНОШЕНИЕ НА АГНЕШКОТО МЕСО ИМА ЗАСИЛЕН ВНОС ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ. То също е с 20 на 100 по-изгодно като цена за родните купувачи. Килограм живо тегло върви между 6 и 8 лева, което е с 15 процента повече в сравнение с миналата година, когато фермерите бяха принудени да продават по-евтино заради първия локдаун.

В магазините цената на агнешкото започва от 13,50 лв./кг и достига до 19 лв./кг. Животновъдите обясняват това с повишените цени на фуражите.

Експертите припомнят, че вносното месо е маркирано с червен печат, а българското – със син. Това е най-лесният начин потребителите да се ориентират в магазините и да не бъдат заблудени от недобросъвестни търговци.

Междувременно на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните 0700 122 99 денонощно се приемат сигнали за съмнително качество на продукти, злоупотреби, нелицензирани търговци и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *