257 четения

Заболеваемостта от коронавирус в областта падна под 300 на 100 000 души

Очакват се завишени количества ваксини за обезпечаване на джипитата

 

НАБЛЮДАВА СЕ ОТЛИВ НА ТРЕТАТА COVID ВЪЛНА В РЕГИОНА. По данни на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново отчетената заболеваемост на 14-дневна база вече е 299,27 на 100 000 души. Въпреки понижението на случаите областта все още е в червената зона.

Новите случаи във вторник са 83 и с тях общо диагностицираните достигнаха 8946 лица.

Здравните власти са засекли инфекцията при персонал от детската градина в стражишкото село Асеново и при осмокласник от СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш. Под карантина са поставени 11 деца и четирима служители от забавачката и 17 ученици от школото. В двете учебни заведения са предприети спешни противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция, организиране на обучение в електронна среда и други.

Глътка въздух си поемат болничните заведения. На стационарна терапия са 208 души, а в домашни условия се лекуват 769.

Битката с инфекцията са загубили още петима души. Това са двама мъже – на 57 г. и 64 г., и три жени, на 61 г., 71 г. и 78 г. Общо жертвите на заразата в областта са 578.

Най-много заболели в областта има в община Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. На дъното на класацията по диагностицирани са Елена, Златарица и Сухиндол.

ПОСТАВЕНИТЕ ВАКСИНИ ДО МОМЕНТА СА 19 158, А ДВЕ ДОЗИ СА ПОЛУЧИЛИ 4027 ДУШИ. През седмицата продължават имунизациите и реимунизациите на лицата, включени във фази IIII на Националния план за ваксиниране в имунизационните кабинети, и на лицата във фаза IV – от общопрактикуващите лекари. Записаните лица чрез електронния портал ще бъдат имунизирани с препарата на AstraZeneca по предварително уточнен график.

През седмицата се очакват завишени количества ваксини, които ще бъдат предоставени на джипитата за обхващане на желаещите лица от пациентските им листи, които са на възраст над 65 г. и страдат от хронични заболявания.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *