1707 четения

След 4 мандата начело на Долна Оряховица Григор Минков стана зам.-кмет на Г. Оряховица

Потомственият градоначалник пое хуманитарния ресор на общината

 

ОТ АПРИЛ ГРИГОР МИНКОВ Е ЗАМЕСТНИК-КМЕТ НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Той не попада случайно на ключовото ръководно място в местната администрация, а бива избран заради богатия си управленски опит. 45-годишният мъж е трето поколение градоначалник и четири мандата кмет на Долна Оряховица. Става национално известен с факта, че в края на 90-те поема отговорната длъжност да ръководи градчето, когато е едва на 27 години и така става най-младият кмет в България. Днес, като част от екипа на инж. Добромир Добрев, вярва, че Горна Оряховица ще продължи да се развива с бързи темпове и ще направи всичко по силите си, за да допринесе за просперитета на общината.

Разказва, че се насочил към политиката преди близо две десетилетия по примера на своя прадядо и баща, които били кметове на Долна Оряховица. Всъщност той нямал амбицията да ги наследи, но група видни жители на градчето го издигнали за кандидат и трябвало за три дни да реши дали е съгласен. Признава, че имал колебания, свързани с това, че по онова време бил едва на 27 години и нямал кой знае какъв житейски опит. Бил студент в специалност „Бизнес администрация“ в Международното висше училище в Ботевград, а преди това работел в БДЖ в Горна Оряховица.

„Осъзнах, че няма какво да губя, а мога само да спечеля от това да се явя на избори. Хората ми гласуваха доверие, а след това още три пъти гласуваха за мен. Изкарах 16 години като кмет. През 2019 година реших да се откажа, защото мисля, че е нормално след толкова дълъг период да се сложи край. Редно е човек сам да си дава реална представа кога трябва да се оттегли и да даде път на следващите“, споделя Минков.

ПО ВРЕМЕ НА КМЕТУВАНЕТО ИЗКАРАЛ МАГИСТРАТУРА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – „ПОЛИТОЛОГИЯ, ДИПЛОМАЦИЯ И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ“, като и до днес пази чудесни спомени от този период. Решил да учи тази дисциплина, провокиран от длъжността, която изпълнявал, и в крайна сметка обучението му било много интересно както за самия него, така и за преподавателите, които имали привилегията да водят лекции за градоначалник.

След като приключил с кметуването, спечелил доверието на избирателите за общински съветник в Горна Оряховица. Получил шанса да стане заместник-градоначалник заради решението на предшественика му Пламен Мадемов да оглави Историческия музей в града.

„По стечение на обстоятелствата аз бях председател на комисията, пред която той се яви и безапелационно си спечели мястото. Всички бяхме впечатлени от него. Признавам, че аз не очаквах инж. Добрев да ми предложи поста. Ресорът ми е „Хуманитарни дейности“ и е доста обширен. Включва образование, култура, религия, здравеопазване и социални дейности. Помага ми това, че с повечето от нещата съм се сблъсквал като кмет на Долна Оряховица“, призна Минков.

По думите му задачата, която си е поставил към настоящия момент, е да проведе среща с ръководствата на всички детски градини, читалища, ясли, пенсионерски клубове и останалите общински звена, които са в ресора му, за да види проблемите на хората, да чуе техните предложения и похвали.

КАЗВА, ЧЕ ВСЯКА ОТ ПОВЕРЕНИТЕ МУ ОБЛАСТИ Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, НО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО към днешна дата е най-специфично, защото води след себе си проблеми в образованието, културата и социалните дейности.

В Деня на здравния работник 7 април той и кметът посетили МБАЛ „Св. Иван Рилски“ изненадващо, за да поздравят медиците. Категоричен е, че те са големите герои на съвремието и твърди, че е готов да помага за удовлетворяването на всичките им потребности.

„Видях лекарите уверени и смели. Няма отказване при тях, а там е много тежко. Ковид отделенията са пълни, но в крайна сметка останалите болести не са изчезнали и медиците поемат всички пациенти. Тази болница има огромно значение за региона. Колкото и да я критикуват, тя претърпя ремонти, обновяване, преоборудване, дават се стипендии на млади лекари и в един момент се оказва, че тя поема огромен брой пациенти. В нея се лекуват хора от Горна Оряховица, Златарица, Стражица, Елена“, заяви зам.-кметът.

Увери, че в клиниката предстоят още ремонт и техническо обновяване. Сподели, че общината е в проектна готовност по програмата за енергийна ефективност, за да кандидатства за три училища и три детски градини, които да бъдат обхванати.

45-годишният мъж прави паралел с работата в Долна Оряховица и уточнява, че в Община Горна Оряховица динамиката е по-голяма. Може би и заради това вече не му остава много време за любимите занимания – да играе футбол, да ходи на лов и за риба.

Сериозни усилия полага и за възпитанието на своята дъщеря, която е тийнейджърката и изисква специално отношение. Шеговито споделя, че щом успява да се справи с овладяването й, работата като заместник-кмет няма да се му се опре.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *