427 четения

Великотърновска художничка „облече“ трамвай с колажи и картини от Белгия и България

Трамвай галерия с картини и обичаи от България и Белгия бе представен в столицата по повод 120-годишнината от пускането на първия електрически трамвай у нас. Събитието е част от Art4Diplomacy и е трети пореден фестивал на културите на народите от цял свят, събрани заедно в България.

Идеята за проекта е на великотърновската художничка Петя Илиева. Тя завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров“ в София. Продължава образованието си в специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, по-късно завършва реставрация във Виена. Защитила е докторска степен с дисертация на тема „Изкуството и културното наследство – дипломатически инструмент и форма на международно общуване“, така и се ражда проектът АRT4DIPLOMACY (Изкуство за дипломация). Чрез проекта си великотърновката цели да покаже автентична култура и културно наследство от цял свят, събрани на едно място, пред българска публика.

„Целта ми е да покажа, че всички хора сме много повече еднакви, отколкото различни. Културно-историческото наследство може да обединява хора, да служи като мост и да покаже, че изкуството е един сигурен и доказан във времето инструмент на дипломацията“, казва художничката.

В настоящия проект трамвай N 10 е покрит с изображения от България и Белгия. Великолепните колажи, хармонично преливащи се един в друг, разкриват природни и архитектурни обекти, исторически паметници и обичаи от двете страни. Поводът е 120-годишнината от пускането на първия електрически трамвай в София. На 1 януари 1902 г. белгийска компания монтира първата трамвайна линия с дължина 23 км, превръщайки по този начин София в една от първите столици в света с електрически обществен транспорт. „Имаме дълги исторически, културни и икономически отношения с Белгия. До 1935 г. тя е най-големият инвеститор в България. Сега с този трамвай показваме на белгийците, че пазим уважението и спомена за съвместната ни работа и в същото време им даваме възможност да представят страната си пред българите. Двете страни имат много повече общи неща, отколкото си мислим“, обяснява художничката.

Върху трамвая са изобразени Розовата долина и килимът с цветя на централния площад в Брюксел, паметникът на Шипка и паметникът на Ватерло, крепостта на Белоградчишките скали, средновековен замък от Белгия. Разбира се, и смърфовете – освен че носят настроение, са и вид национален символ на Белгия.

„Благодаря за инициативата на Негово Превъзходителство г-н Фредерик Морис – посланик на Кралство Белгия в България, да „облече“ трамвай в колажи от природни и архитектурни обекти от България и Белгия, с което да отбележи тази значима дата за развитието на електротранспорта в София и да подчертае социалните, културни и човешки отношения между Белгия и България“, споделя художничката.

Проектът е финансиран от белгийското министерство.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *