Търновград днес… преди години – 2 май

Спомени от вестникарските изрезки и музейните архиви

От Освобождението до 40-те години на XX век във Велико Търново излизат сто седемдесет и пет вестника и единични листа. Някои от тях имат твърде кратък живот, други не са достатъчно добре списвани, но за съвременните изследователи и почитатели на миналото всички те са сред важните източници на интересна информация за историята на града. От техните страници може да се сглоби пъстрата мозайка на търновския бит – реален, осезаем, такъв, какъвто е бил назад във времето. След 1944 година в продължение на десетилетия познатата и обичана и до днес “Борба” е единственият източник на сведения за случващото се в града на Асеневци. Предложените “изрезки” от стари търновски вестници и сведенията от музейните архиви ни потапят в атмосферата на днешния ден през отминалите години, като ни припомнят позабравени събития и личности.

2 МАЙ

1896 г.

В Мусина е роден Цоньо Димитров Попов. През учебната 1918/1919 година той завършва реномираната великотърновска държавна мъжка гимназия, в която се изявява като един от най-любознателните й възпитаници. Години по-късно негови съученици споделят, „че присъствието му в гимназията е запомнящо се и до голяма степен авторитетът й се дължи и на мусинчето, което със знанията си слага в малкия си джоб дори и някои от учителите“. След обучението си в старата българска столица Цоньо Димитров Попов с успех завършва естествена история в Софийския университет и посвещава живота си на геологията. Той е организатор и пръв ръководител на катедрата по полезни изкопаеми при Софийския университет. Бележитият деец е автор на редица трудове в областта на геологията и геохимията на полезните изкопаеми. Много от изследванията му са издавани и в чужбина.

1925 г.

В създадената със закон жандармерия с численост 6800 души участват и великотърновци.

1926 г.

Умира роденият в Бяла черква Цанко Бакалов Церковски, авторитетен български журналист, писател, политик и един от основоположниците на Българския земеделски народен съюз (БЗНС). За кратък период от време учи във Велико Търново, работи като учител в селища от региона.

1928 г.

Обявление № 2521

Великотърновското градско общинско управление съобщава на интересующите се, че в общинското управление ще се произведат по доброволно съгласие следните търгове:

На 2 май 1928 г. от 8 и половина до 12 часа пред обяд за отдаване под наем общинските дюкяни на ул. “Търговска” № 2 с първоначална цена 8351 лв. годишно, № 4 с първоначална цена 10,000 лв. годишно, № 6 с първоначална цена 8,600 лв. годишно, № 7 с първоначална цена 8,600 лв. годишно, № 8 с първоначална цена 13,050 лв. годишно, № 9 с първоначална цена 8,600 лв. годишно, № 11 с първоначална цена 12,400 лв. годишно, № 12 с първоначална цена 8,600 лв. годишно…”.

общински вестник “Велико Търново”, № 4, 20 април 1928 г.

1929 г.

На тая тема (“Национално съзнание и национално възпитание” – б. а.) на 2 т. м. (2 май – б.а.) в салона на читалище “Надежда” при достатъчно на брой публика, предимно учители, държа беседа г. д-р Ст. Чакъров, началник на отделение за основните училища при Министерството на народното просвещение. Беседата трая около 2 часа с един антракт от 10 минути. Чакъров изнесе беседата отлично, публиката с внимание го изслуша до края на беседата, която той разви в две части: 1) какво е националното съзнание у нас българите днес и 2) как да се погрижим да издигнем националното съзнание до степен – за националното възпитание у нас”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 4, 9 май 1929 г.

1932 г.

Никола Козлев (1824 – 1902 г.), български книжовник и революционер, един от първите ни стихотворци.
Цани Гинчев (1835 – 1894 г.), възрожденски писател, просветен деец и публицист. Сътрудник на Раковски, а по-късно – създател на едно от най-значимите литературно-научни български списания след Освобождението – „Труд“ (1887-1892 г.), излизало във Велико Търново и послужило като модел за издаването на списание „Мисъл”.

На 2 май н. г., понеделник, вторият ден от Възкресението на Христа, в гр. Лясковец се чествува паметта на двама заслужили на родината синове: Цани Гинчев и Никола Козлев. На първия – сто години от рождението, а на втория тридесет години от смъртта…

Благодарение на своевременно подетата инициатива праздненството се извършва по начин, достоен и за юбилярите, и за устроителите на юбилейното праздненство”.

 “Великотърновски окръжен вестник”, № 6, 7 май 1932 г.

 

1935 г.

Членовете на туристическото дружество „Трапезица“ – Велико Търново, решават да направят маркировка на „важни природни и исторически обекти“.

 

1938 г.

Ученици от държавната мъжка гимназия правят излет до Преображенския манастир. На връщане те разпространяват позиви в частни домове, в книжарници и бакалии. Въпреки взетите от властта мерки, участниците в акцията не са заловени.

1945 г.

Жителите на старата столица узнават за приключването на Берлинската операция.

1959 г.

В събота и неделя (2-3 март – б. а.) в Търново се състояха окръжните първенства по борба и бокс. Радостно впечатление направиха борците юноши, особено от отбора на физкултурното дружество от Златарица с треньор Стефан Бурнев”.

 в. “Борба”, № 54, 5 май 1959 г.

1968 г.

На 2 май във Велико Търново завърши зоналният турнир на юношите-баскетболисти (старша възраст). Започнали надпреварата в навечерието на първомайския празник, младите баскетболисти привличаха и през трите състезателни дни стотици любители на баскетболната игра в старинния град. За първото място в турнира, което дава право за участие във фестивала на младия баскетболист (през месец юли в Толбухин) в борба встъпиха отборите на “Дунав” (Русе), “Септември” (София), “Спартак” (Плевен) и “Етър” (ВТ). С изключение на домакините (!) общо взето отборите бяха равностойни… Но етърци явно не бяха на висота и краят дойде при 57:42 за “Дунав”.

 в. “Борба”, № 54, 4 май 1968 г.

1999 г.

          Жителите на Велико Търново за първи път гледат излъчванията на първия сателитен канал ТВ България.

2003 г.

Умира Блага Николова Димитрова, българска писателка, поетеса, литературен критик, политик, вицепрезидент на България от 1992 до 1993 година. Тя е родена на 2 януари 1922 г. в Бяла Слатина в семейството на майка учителка и баща юрист. Ранните години от живота си прекарва във Велико Търново и завинаги запазва спомена за неговото очарование.

 

Тодорка НЕДЕВА

РИМ – Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *