Архивите на БОРБАГорещи новиниОбщество

3 май – Търновград днес… преди години

Спомени от вестникарските изрезки и музейните архиви

 От Освобождението до 40-те години на XX век във Велико Търново излизат сто седемдесет и пет вестника и единични листа. Някои от тях имат твърде кратък живот, други не са достатъчно добре списвани, но за съвременните изследователи и почитатели на миналото всички те са сред важните източници на интересна информация за историята на града. От техните страници може да се сглоби пъстрата мозайка на търновския бит – реален, осезаем, такъв, какъвто е бил назад във времето. След 1944 година в продължение на десетилетия познатата и обичана и до днес “Борба” е единственият източник на сведения за случващото се в града на Асеневци. Предложените “изрезки” от стари търновски вестници и сведенията от музейните архиви ни потапят в атмосферата на днешния ден през отминалите години, като ни припомнят позабравени събития и личности.

 

1891 г.

Първата социалистическа сбирка. Худ. Найден Петков.

По време на Великденските празници от 3 до 5 май в лозето на Никола Габровски се провежда първата социалистическа сбирка. В нея участват Димитър Благоев, Никола Габровски, Драгомир Драганов, Георги Бакалов, Константин Бозвелиев, Михаил Иванов, Михаил Бойчинов, Панайот Венков, Димитър Крусев, Никола Кратунов, М. Радев, Сава Мутафов, Георги Пенчев, Христо Парашкевов и Тодор Постомпиров. Те са представители на съществуващите във Велико Търново, Габрово, Дряново, Севлиево и Казанлък социалистически дружинки. Присъстващите решават да се създаде социалдемократическа организация под названието Българска социалдемократическа партия (БСДП), но не стигат до единно мнение относно нейния устав и програма.

Това налага свикването на нова сбирка през лятото на 1891 година.

1893 г.

От 3 до 17 май в старата българска столица се провежда Четвъртото Велико народно събрание. Под председателството на Димитър Петков участниците в него правят промени на Търновската конституция, свързани главно с титлата и правомощията на българския княз. Измененията допринасят за укрепване властта на първия държавен мъж. Наред с това депутатите правят промени на чл. 86 и чл. 144, в резултат на които числото на народните представители се намалява наполовина, а мандатът им се увеличава от три на пет години.

Променя се и чл. 38, регламентиращ вероизповеданието на българския княз и на неговите потомци.

За тържественото откриване на Четвъртото Велико народно събрание в града на Асеневци на 3 май свидетелстват “Стенографическите протоколи”:

“В 11 часа, всички представители се събраха в заседателната зала и дадоха клетва по предвидената в конституцията форма.

Тържественното откриване стана по следующата програма:

В 11 ч. преди обед 21 топовни гърмежи възвестиха тръгването на Негово Царско Височество Господаря от Княжеската резиденция.

По пладне Негово Царско Височество Господарят, придружен от Нейно Царско Височество Княгинята, пристигнаха в Народното събрание.

Военната и гражданска свита предшествуваха по пътя Техни Царски Височества.

Лейб-Гвардейский Ескадрон вървеше непосредствено пред и зад каляската на Техни Царски Височества.

Началникът на Гарнизона и Командира на Лейбгвардейския Ескадрон на коне придружаваха от десно и от лево Княжеската Каляска.

Войските от Гарнизона със знамена бяха разставени в шпалир от края на града до Народното Събрание.

Министерский съвет посрещна Негово Царско Височество Господаря при входа в залата на Събранието.

Негово Царско Височество Господарят влезе в залата на Събранието, предшествуван от Военната и гражданската Си свита.

Негово Царско Височество Господарят всред шумни ръкопляскания и викове “ура” се възкачи на Трона, а Нейно Царско Височество Княгинята се въскачи отдясно на определеното за Нея място.

Министерский съвет се нареди отдесно на Трона, а Военната и Гражданска свита “отлево.”

В тронното си слово Фердинанд I се обръща към народните представители във Велико Търново с думите: “В началото на тая година се извърши един държавен акт ­ задомяването на Българския господар ­ чрез който като се създава една народна династия, осигурява се страната Ни от разни случайности, толкова гибелни за младите държави. Всеобщата радост, с която любимия Ми народ посрещна това събитие и поздравленията и благопожеланията, които изказа, на Мен и на Моята Августейша съпруга, Ни дълбоко трогнаха и днес пред лицето на неговите представители Ние му изказваме нашата искрена благодарност.”

1901 г.

“Гр. Самоков, 3 май 1901 г.

Окръжния управител. Търново

Благодаря на населението от Търновский окръг за поздравленията по случай именний ден на Негово Царско Височество Престолонаследника Княза Бориса Търновски .

Князът”

 “Великотърновски общински вестник”, № 69, 5 май 1901 г.

1910 г.

Във Велико Търново е роден Иван Генчев Богданов. Възпитаник е държавната мъжка гимназия в града.

Научните му занимания са в областта на литературната история, теория и критика и научната информация. Автор е на исторически очерци и романизовани биографии на видни дейци.

1915 г.

Туристическото дружество “Трапезица” – Велико Търново, организира голямо градинско увеселение с участието на военната духова музика.

1924 г.

Великотърновските представители на туристическото дружествоТрапезица” Цоньо Герганов, Леон Филипов, Х. П. Саулов, Ст. Н. Бояджиев, И. Константинов, Ив. М. Заяков и Константин Абаджиев участват в дейността на състоялия се от 3 до 5 май в Стара Загора туристически събор.

1931 г.

На районната туристическа конференция на клоновете от Северна България, проведена във Варна, великотърновският представител Цоньо Герганов прави предложение за активно и целенасочено привличане на посетители към общонационалните обекти.

1941 г.

“По случай освобождението на Тракия, Македония и западните покрайнини г-н Кмета на града е отправил следните телеграми:

Негово Величество Царя на Българите Борис III, Двореца – Софи

Великотърновци буйно ликуват по случай освобождението от храбрите съюзнически германски войски на поробените български земи Тракия, Македония и западните покрайнини и шепнат благодарствени и топли молитви към всевишния да дарува на Ваше Величество и на Царското семейство здраве и сили да водите все тъй мъдро българския народ към пълно национално обединение и велика и мощна България.

За целокупното търновско гражданство

Кмет на Велико Търново Т. ФЪРТУНОВ”

Негово Превъзходителство Барон фон Ришхофен, Пълномощен министър на Германия, София

“Гражданите на старата българска столица Велико Търново ликуват по случай освобождението от храбрите съюзнически германски войски на поробените български земи Тракия, Македония и западните покрайнини, и с дълбока признателност към водача на великия германски народ Негово Превъзходителство Адолф Хитлер отправят благодарствени и топли молитви към Бога, да му дарува здраве и сили, за да завърши с пълен успех великото дело на Третия Райх за повече свобода, правда, истина и ред в света.

 Кмет на Велико Търново Т. ФЪРТУНОВ”

 общински вестник “Велико Търново”, № 2, 3 май 1941 г

 

1942 г.

В град София е родена Стефка Берова, актриса и певица.

След завършване на ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“ работи във великотърновския театър, но за старостоличани остава по-прочута като дуетна и семейна половинка на Йордан Марчинков, с когото изпява обичани и до днес песни.

1946 г.

Роден е отец Христофор Събев, йеромонах, дисидент и един от първите активисти на Съюза на демократичните сили. Той е участник в дейността на Кръглата маса и депутат в Тридесет и шестото народно събрание.

Заради организираните от него митинги-бдения със свещи е известен като „Фори светулката“.

1954 г.

“Гостуващите в страната ни за първомайските тържества представители на братския съветски народ, на великата Народна република Китай, на Унгария, Румъния, Чехословакия, Франция, Италия и Германската демократична република, общо 37 души посетиха преди два дни язовир “Ал. Стамболийски”. …

Същият ден 3 май скъпите гости пристигнаха в Търново. На състоялото се тържествено посрещане пред Дома на офицера от името на всички трудещи се гостите бяха приветствувани от стахановката Марийка Косева…

Вечерта в чест на гостите ансамбълът при читалище “Надежда” изпълни богата музикална програма“.

 В. “Борба”, №36, 5 май 1954 г.

 2001 г.

На отчетно-изборно събрание на туристическото дружество “Трапезица – 1902” за председател на Управителния съвет се избира Паскал Паскалев.

2010 г.

* „С шествие по главните улици на Велико Търново и поднасяне на венци пред паметника „Майка България” започна мотосъбор, организиран от мотоклуб „Боляри“.

 В. “Борба”, №84, 3 май 2010 г.

* „Седмокласникът Владимир Начев управлява делата на ОУ „Димитър Благоев” във Велико Търново вчера (3 май – б.а.). Владимир седна на стола на директорката Лидия Прокопова в Деня на ученическото самоуправление и още в първите часове на деня успя да направи няколко съвещания, да провери отсъстващите ученици, хигиената в сградата и да издаде няколко заповеди“.

 В. “Борба”, №85, 4 май 2010 г.

 

Тодорка НЕДЕВА

РИМ – Велико Търново

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *