Бутилка вино, завърнала се от космоса, може да бъде продадена за 1 милион долара

Аукционна къща „Кристис“ оповести, че организира частна продажба на завърнала се от космоса бутилка вино, която може бъде продадена за около 1 милион долара и да стане най-скъпата в света, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Бутилката вино „Петрус“, реколта 2000 г., беше част от партида от 12 бутилки, изпратена на Международната космическа станция през ноември 2019 г. от компанията „Спейс Карго Ънлимитид“, чиято цел е да изследва възможностите за „извънземно“ земеделие. След като отлежаваха 14 месеца в орбита – в уникална среда при почти нулева гравитация, бутилките се завърнаха на Земята през януари тази година.
Тестове, направени от Института по лозарство и винарство към университета на Бордо, Франция, показаха, че след пребиваването си в космоса „Петрус“ все още е „невероятно вино“. При дегустацията обаче бяха доловени различия между „космическата“ версия и тази от същата реколта, която остана на Земята, главно в цвета, но и в нюансите на аромата и вкуса.
Именно една от тези „космически“ бутилки се предлага за продан чрез аукционна къща „Кристис“ с оценка от порядъка на 1 милион долара.
Приходите от частната продажбата ще отидат за финансиране на земеделски изследвания и бъдещи космически полети.
Ако бутилката вино достигне или дори се приближи до очакваната цена, това ще бъде нов рекорд за подобен род продажби.
Настоящият рекорд принадлежи на бутилка бургундско вино „Романе-Конти“, реколта 1945 г., продадена от аукционна къща „Сотбис“ през октомври 2018 г. за 558 000 долара.
„Космическата“ бутилка се предлага за продан заедно с бутилка „земен“ „Петрус“, в случай че купувачът реши да ги отвори и сравни.
Тъй като виното ще бъде предложено на частна продажба, а не на търг, сумата и името на купувача могат да останат поверителни, освен ако последният не реши да ги разкрие.
Цената на стандартна бутилка „Петрус“, реколта 2000 г., е около 5400 долара.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *