Министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев: „Целта ни е Велико Търново да е един от центровете за развитие и обучение по информационни технологии“

Най-тревожно през последните години е понижението на образователните резултати по математика и природните науки. Това заяви в сряда във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев. По време на визитата си в старата столица той откри новоизградения STEM-център в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“.

„Тази тенденция се дължи на редица фактори, както и на поколенческите характеристики. Днешните деца по-трудно се концентрират и мотивират да учат математика и природни науки, защото интересът им е провокиран от много фактори в други посоки и това е световно предизвикателство. Затова разкриваме STEM-центровете като модел на учене по математика и природни науки. През следващите години акцент ще бъде подобряването на кабинетите по тези дисциплини“, коментира Вълчев. Той допълни, че са заложени средства за 2000 училища в Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на STEM-центрове, както и за обновяване и на останалите кабинети.

„Класните стаи са мястото, където децата и учителите прекарват най-много време и това трябва да е акцент на образователната политика. Подготвят се 260 STEM-центрове. Първите 130 са одобрени миналата година и в момента се откриват около 40-50 STEM-центъра в страната. До есента ще бъдат одобрени всичките 260 STEM-центъра. Училищата са общо 2300 и всяко дете трябва да има достъп до модерна база и оборудване, но това не може да стане наведнъж, но при добра политика до 2 години ще имаме изградени STEM-центрове във всички учебни заведения“, каза още Красимир Вълчев. Той припомни, че Природо-математическата гимназия във Велико Търново тази година сключи споразумение с Техническия университет в София за развитие на обучението по информационните технологии.

„Целта ни е Велико Търново да бъде един от центровете за развитие и обучение по информационни технологии“, категоричен е Вълчев. Той обясни, че ако ситуацията с пандемията се подобри има основание да се вземе решение до края на месеца всички ученици да се върнат в клас. „Децата от 1-3 клас по учебен план приключват учебната година в края на май. Има само 5 загубени седмици за първи и четвърти клас. Можем обаче да кажем, че спасихме годината за децата от началния курс. За учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап беше най-трудната учебна година за присъствено обучение. Средно около 50 % от учениците от 5-12 клас са били в присъствена форма на обучение. От 10 май само три класа няма да учат присъствено, но и те през юни има вероятност да се върнат в училище. Ако не колективен имунитет, то имаме групов ефект от ваксинацията и от масово преболедуване, което води до подтискане на разпространението на заразата. Решението обаче ще се вземе от следващото правителство“, коментира Вълчев.

Той подчерта, че е оптимист, че следващата учебна година ще е присъствена за всички ученици и заяви, че няма да се удължава учебната година. „Имаме компесаторно обучение, на което ще бъдат повече ученици с цел преодоляване на образователни трудности. Две са групите обечаеми, които курсът обхваща – тези със слаба оценка по даден предмет и тези, които не са участвали активно в обучението в електронна среда. Удължихме учебната година за 1 и 6 клас и през юни образователната система ще предложи редица занимания. Външното оценяване на матурите е залегнало в закона и може да бъде проведено при спазване на противоепидемичните условия. Учениците ще са по 8-13 в зала. Няма изоставане в образователния процес и това, което засичаме от електронните дневници е, че учителите са по-напред с графика на темите“, подчерта Вълчев.

По думите му няма предпоставки за отпадане на теми, защото това би било нечестно спрямо учителите. Той призна, че има проблеми с ефективността на обучението в електронна среда заради понижена мотивация, но учителите успяват да компенсират натрупаните дефиците. „Образователната ни система изживя най-трудната година от десетилетия, но се справи“, заяви Красимир Вълчев. На въпрос какви нерешени проблеми ще бъдат прехвърлени на служебния министър на образованието, просветният министър в оставка обясни, че до края на годината пандемичната ситуация ще изисква вземане на трудни решения. Предстоят държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване.

„Това, което се случва през последните години в образованието бяха стартирани и реализирани важни политики в почти всички сигменти в сферата. Мнението ми е, че през следващите години не се налага да се правят кардинални промени, по-скоро започнатите политики да се доразвиват, да се реализират резултатите. Има дейности, за които може да се направи повече по отношение на оптимизирането на учебните програми например. Трябва да продължи политиката за инвестиции в учителските кадри, защото човешкият фактор е най-важен“, заяви Красимир Вълчев.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *